Μετά το πέρας 10 χρόνων από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων των Χόμπιτ στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδεικνύουν πως πρόκειται για συγγενή του Homo sapiens που ζούσε πριν 17.000 χρόνια. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου 

Ads

Σύμφωνα με συγκρίσεις που έγιναν, υπάρχει διακριτή διαφορά ανάμεσα στο κρανίο που βρέθηκε στο νησί Φλόρες και στο κρανίο των σύγχρονων ανθρώπων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το απολίθωμα πιθανόν να ανήκει σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος, του οποίου οι ερευνητές έδωσαν το όνομα Homo floresiensis.
 
Σε παλαιότερες έρευνες επιστήμονες είχαν υποστηρίξει πως τα βραχύσωμα όντα ήταν μέλη της οικογένειας Homo sapiens, με τη διαφορά ότι παρουσίαζαν αναπτυξιακά προβλήματα όπως μικροκεφαλία, ο σύνδεσμος Λαρόν ή ο υποθυρεοειδισμός, στην οποία διαταραχή οφειλόταν το μικρό μέγεθος του κρανίου τους.
 
Σήμερα οι ερευνητές ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς όπως επισημαίνει και η ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ του Λονγκ Άιλαντ, Κάρεν Μπάαμπ, «τα νέα συμπεράσματα βασίστηκαν στην ακριβέστερη και πληρέστερη μελέτη του κρανίου του Χόμπιτ. Στη συνέχεια, το κρανίο συγκρίθηκε με αυτό άλλων ανθρωπιδών, όπως ο Homo erectus αλλά και ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, καθώς και με κρανία σύγχρονων ανθρώπων που έπασχαν από διάφορα νοσήματα».
 
Οι ερευνητές μεταξύ των οποίων ήταν η Κατερίνα Χαρβάτη του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν της Γερμανίας και ο Kιέραν Μακνάλτι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το απολίθωμα που βρέθηκε στην Ινδονησία είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με τα κρανία των ανθρωπιδών παρά με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων που έπασχαν από διάφορα νοσήματα. Η ανθρωπολόγος Μπάαμπ, δήλωσε ότι «η ομάδα της κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσει μια πολύ πληρέστερη εικόνα του σχήματος του κρανίου που βρέθηκε στο νησί Φλόρες και ότι τα συμπεράσματα της ομάδας συμπληρώνουν παλαιότερες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο Homo floresiensis ανήκει σε ξεχωριστό είδος».

Πηγή: New York Times