Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Εν μέσω διαξιφισμών κατά τη συζήτησή του, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 155 βουλευτές σε σύνολο 260 ψηφισάντων. «Όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ «παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρης. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη Δευτέρα αρχίζουν τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Ads
Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό φέρει την πολιτική σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης που παίρνει το βάρος να ζητήσει την ψήφισή του», παραδέχτηκε όμως ότι ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι προϊόν εργασίας που έγινε πριν από λίγα χρόνια από μια Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου, υιοθετήθηκε από τον κ. Μόσιαλο και στη συνέχεια κατατέθηκε αλλά δεν ψηφίστηκε.
«Η κυβέρνηση μας δεν είχε κόμπλεξ να υιοθετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Κι αν έγινε λάθος που δεν ψηφίστηκε τότε, οφείλουμε να το ομολογήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Σταμάτης, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις «να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούργιο φορέα».
Ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς τη ΔΗΜΑΡ: «Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ό,τι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος».
Τη Δευτέρα η προκήρυξη για τον μεταβατικό φορέα
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα βγουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 ατόμων για τον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να δουλέψει ο νέος φορέας. Προηγήθηκε κόντρα του κ. Καψή με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον τελευταίο να καταγγέλλει πως το «λουκέτο» στην ΕΡΤ αποτελεί «δωράκι» στα ιδιωτικά κανάλια.
Να συμβάλουν ακόμη και εάν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κάλεσε τα κόμματα ο υφυπουργός Παντελής Καψής, μιλώντας στη Βουλή. «Ήθελα να ψηφίσετε. Δεν απελπίζομαι. Έχουμε έναν μαραθώνιο που απαιτεί να αλλάξουν νοοτροπίες. Γι΄ αυτό σας καλώ ειλικρινά να συμβάλλετε στην προσπάθεια που ξεκινά», ανέφερε και δήλωσε «προσωπικά υπερήφανος» που εισάγεται ένα τέτοιο νομοθέτημα, αντίστοιχα του οποίου δεν υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη.
«Αφήστε επιτέλους τους εργαζόμενους. Μην θεωρείτε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σημαία ευκαιρίας. Πείστε τους επιτέλους να γυρίσουν στη δουλειά τους», απευθύνθηκε στα κόμματα ο υφυπουργός.
Τα κρίσιμα τεστ από τα οποία θα κριθεί η προσπάθεια που ξεκινά, θα είναι, όπως σημείωσε, η έξωθεν καλή μαρτυρία των μελών του εποπτικού συμβουλίου. Τα κριτήρια επιλογής θα τεθούν εκ των προτέρων. Το διαγωνισμό θα κάνει μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
«Μας λέει το ΚΚΕ ότι πάμε σε ακόμη πιο ελεγχόμενη ενημέρωση. Μα σήμερα ο υπουργός διορίζει διευθύνοντα σύμβουλο και μπορεί να ορίσει ακόμη και τις ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων. Και λέτε ότι θεσμοθετείται ακόμη μεγαλύτερος πολιτικός έλεγχος;», ανέφερε ο κ. Καψής, σημειώνοντας ότι η EBU χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
«Είμαι προσωπικά υπερήφανος που η κυβέρνηση εισάγει ένα τέτοιο νομοθέτημα. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια νομοθετήματα στην Ευρώπη», δήλωσε.
Στο μεταβατικό στάδιο, το εποπτικό συμβούλιο θα πάρει σημαντικές αποφάσεις, μια από τις οποίες αφορά τις προσλήψεις.
«Μην πέφτετε στην παγίδα. Το θέμα δεν είναι αν η δημόσια τηλεόραση θα πάρει πολιτικά δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους. Η ΕΡΤ μπορεί να γίνει πράσινη, κόκκινη, μπλε με τους ίδιους ακριβώς εργαζόμενους. Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική ότι παίρνουμε εργαζόμενους με κριτήρια άλλα, πέραν της αξιοκρατίας», σχολίασε αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι θα διοριστούν πρόσωπα κατόπιν κομματικών επιλογών.
Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για τον ρόλο της Digea στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Καψής είπε ότι το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της νέας τηλεόρασης. «Πριν από κάποια χρόνια, όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες, δόθηκε μια άδεια στο MEGA και έβαλε μέσα όλους τους επονομαζόμενους καναλάρχες στον ίδιο φορέα. Πολλοί θα λέγανε ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν, φαντάζομαι, για να γίνουν οι επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε ουσιαστικά και με τους παρόχους δικτύου στην Ελλάδα. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου είχε κάνει αυτή τη διάκριση των παρόχων την οποία μάλιστα δεν την ήθελαν τα ιδιωτικά κανάλια. Γιατί θέλανε δικαιωματικά να τους ανήκει το δίκτυο. Αυτή τη στιγμή ισχύει μεταβατικό στάδιο αλλά μετά θα γίνει διαγωνισμός για τον πάροχο δικτύου που θα το αναλάβει για συγκεκριμένο χρόνο. Μετά θα επαναληφθεί διαγωνισμός. Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι η συνεργασία των ιδιωτικών καναλιών για να κάνουνε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για να φτιαχτεί αυτό το δίκτυο στη χώρα», επισήμανε ο κ. Καψής.
Ανέφερε δε ότι η πρακτική αυτή δεν αφορά μόνο την τηλεόραση: «Από πού μοιράζεται η “Αυγή” ξέρετε; Από ποιο φορέα μοιράζεται; Από ένα καρτέλ κατά τη λογική που διατυπώνεται. Οι εφημερίδες μετέχουν ως μέτοχοι σε ένα φορέα διανομής και το κάνουνε γιατί καμία εφημερίδα δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος διανομής. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το δίκτυο, εκτός και αν περιμέναμε να έρθει εδώ ο Μέρντοκ να επενδύσει και να γίνει πάροχος δικτύου. Το θέλατε αυτό; Το θέλατε πείτε μου».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα δωράκι της κυβέρνησης σας στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ». «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, περιλαμβανομένων και αυτών που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή ενέργεια, που καμιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει, το κλείσιμο σε μια νύχτα της εκπομπής του σήματος, κατάργησης και φίμωσης της φωνής της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου», με «μια αντισυνταγματική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >