Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του κλινικού ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές, με στόχο να περιορίσει τις αδικαιολόγητες χρεώσεις στο χώρο της υγείας. Πρόκειται για τον γιατρό που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και που θα έχει ευθύνη να ελέγχει αν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις είναι δικαιολογημένες.

Ads

Το εργαλείο του κλινικού ελέγχου λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να καθιερωθεί ο κλινικός έλεγχος, μέσα στο καλοκαίρι, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και, στη συνέχεια, να επεκταθεί και σε όλα δημόσια νοσοκομεία.
 
Ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που εισήγαγε μέχρι σήμερα τον κλινικό έλεγχο είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο της Εθνικής Τραπέζης), το οποίο πέτυχε μείωση δαπάνης 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.
 
«Αν μπορεί να το κάνει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξοικονομεί χρήματα των μετόχων της, τότε δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην το κάνουμε και εμείς για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο θεσμός του κλινικού ελέγχου θα προβλέπει και την παρεμβολή διαιτησίας, αν υπάρχει διαφωνία κατά την εκκαθάριση των σχέσεων μεταξύ αυτού που χρεώνει και αυτού που πληρώνει.
 
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα της ευθύνης του και παρουσίασε την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, «τα οικονομικά του οποίου εξελίσσονται με εξαιρετικά αρνητικό ρυθμό».
 
Η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκε για δύο ακόμη πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας: μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα παρουσιάσει το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, επισήμανε όμως ότι δεν υπάρχουν προηλειμμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή αυτού του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της, μέσω της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.