Την κατηγορηματική τους αντίθεση στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εξέφρασαν σήμερα φορείς και πολιτικά κόμματα. «Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισαν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνηση ΚΕΔΕ και ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Καμία απόλυση – κανείς δεν περισσεύει τόνισε και η ΟΛΜΕ, ενώ τις ενστάσεις τους εξέφρασαν επίσης στη Βουλή ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.
Ads
Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και καταργούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτροπεία των Δήμων. Ζήτησε μάλιστα την απόσυρση των επίμαχων άρθρων – σημειώνεται ότι την απόσυρση του άρθρου 90 για την επιτροπεία ζήτησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Όπως τόνισε, τα χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου είναι «αντισυνταγματικότητα και γραφειοκρατική πολιτική», αλλά και επιστροφή στο «συγκεντρωτικό κράτος». Πρόκειται για «ανεφάρμοστες διατάξεις, που συντάχθηκαν από κάποιους που έχουν άγνοια πως λειτουργούν οι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την αντίθεση της ΚΕΔΕ για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση στο κράτος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι «διευρύνονται οι διατάξεις για επιτροπεία στους Δήμους, καταστρατηγείται το Σύνταγμα που λέει ότι ο έλεγχος είναι νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας». Πρότεινε να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα αξιολογήσει τα υπουργεία και τους φορείς τους για να ξεκινήσει ο διάλογος.
«Μας λέτε και νομοθετείτε με τα νούμερα. Αν κλείσει η Δημοτική Αστυνομία ο Δήμος Αθήνας θα χάσει το 60% των εσόδων του. Ποιος θα τα αναπληρώσει;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, επισημαίνοντας ότι «επιλέγεται ο χώρος της Αυτοδιοίκησης να πληγεί όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικού, αλλά και παροχής υπηρεσιών» προς τον πολίτη. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε ότι «μέχρι τώρα οι Δήμοι έχουν περικοπή 13% και οι Δήμοι θα κλείσουν. Απλώς τώρα το επιταχύνετε», και υπενθύμισε ότι οι ΟΤΑ συμμετέχουν με πάνω από 50% στην κινητικότητα.
Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες που απολύονται ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε ότι «μείωσαν το κόστος συντήρησης των σχολικών κτιρίων από δεκάδες εκατομμύρια σε μονοψήφιο νούμερο». Υπενθύμισε ακόμη ότι το πρόγραμμα για τους σχολικούς φύλακες έκανε η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ως γενική γραμματέας του αρμόδιου υπουργείου.
Απαντώντας σε ερώτηση αν προτίθεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους, είπε ότι, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν το κάνουν, «αλλά αν είναι για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των Δήμων και δουλειά στις οικογένειές μας είναι προτιμότερο να κλείσουμε 3, 4, 5 μέρες τους Δήμους».
Την αντίθεσή τους στις απολύσεις εκπαιδευτικών που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΟΛΤΕΕ (Τεχνική Εκπαίδευση) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτισφάκης επεσήμανε με το άρθρο 82 τίθενται στα πρόθυρα της απόλυσης 2.5000 εκπαιδευτικοί από 52 ειδικότητες και προειδοποίησε ότι για τις τρεις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο: απολύσεις εκπαιδευτικών, κατάργηση εκπαίδευσης για μαθητές και ιδιωτικοποίηση. Είπε ότι δεν έγινε καμία μελέτη και αποτίμηση για να στηρίξει το μέτρο αυτό, αλλά αντίθετα υπάρχει μελέτη «που χρυσοπληρώθηκε από το ΕΣΠΑ» και υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε ότι στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ πηγαίνουν τα παιδιά από τα πιο φτωχά στρώματα.
Τόνισε ακόμη ότι «τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς» και αναρωτήθηκε «πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία;». «Οι εκπαιδευτικοί δεν δεχόμαστε καμία απόλυση. Κανείς δεν περισσεύει», είπε χαρακτηριστικά και απευθύνθηκε προσωπικά στους βουλευτές καλώντας τους «να μην επιτρέψετε την διάλυση του δημόσιου σχολείου».
«Κόβεται η καρδιά της Τεχνικής Εκπαίδευσης», επεσήμανε και ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ Σ. Κερασιώτης, που χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία» τις απολύσεις καθηγητών. Επεσήμανε μάλιστα πως «δεν υπάρχει δικαιολογία ότι καταργούμε δομές της εκπαίδευσης που δεν «τραβάνε» ή δεν τις θέλει ο λαός», καθώς δεν υπάρχει τμήμα κάτω από 25 παιδιά. Ο Σ. Κερασιώτης κατήγγειλε ότι πλέον καμία κοπέλα δεν θα μπορεί να γραφτεί στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, διότι οι ειδικότητες που καταργούν είναι αυτές που αφορούν τις γυναίκες.
Αντίθετες με το πολυνομοσχέδιο δήλωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην ακρόαση των φορέων. Την απουσία αναπτυξιακών κριτηρίων στο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο Σπ. Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που μετέφερε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, ο οποίος έκανε λόγο για το «ελληνικό παράδοξο»: την ώρα που είναι αναγκαία η κοινωνική προστασία επιλέγεται η διάλυση των κοινωνικών δομών, η οποία, εκτίμησε ότι, θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, θα υπονομεύσει την προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση.
Κριτική στο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου έκανε και ο Χ. Νικολακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, λέγοντας ότι διαπνέεται από εισπρακτική λογική. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο κάθε υπάλληλος που έχει ένα στρέμμα γη θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται εύλογες προσδοκίες χιλιάδων επιχειρήσεων», αντίθετα αποτελεί όχημα για περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και μικρομεσαίων με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που παρουσιάζονται. «Δεν ακούτε την κοινωνία και σήμερα παρακαλάμε επί 1 χρόνο να δεχθούν μείωση ΦΠΑ εστίαση», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ αισθάνομαι ως πολίτης β’ κατηγορίας, θα βάλω και ένα περιβραχιόνιο όπως οι Εβραίοι στην κατοχή».
Την επανεξέταση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό τούς είπε ότι, πριν έρθει στο υπουργείο, περίμενε ότι θα έβρισκε ανεξέλεγκτο βαθμό οργανισμών, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ο Ηλ. Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται «το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι πολύ κοντά στις 200.000», ενώ αναρωτήθηκε «αν πιστεύει κανείς ότι ένας υπάλληλος που θα μετακινηθεί από την Τρίπολη στην Αλεξανδρούπολη θα υπηρετήσει καλύτερα την υπηρεσία».
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ συμφώνησε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διαφώνησε με τις απολύσεις των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων. «Ρωτήστε στα σχολεία πόσες ζημιές δεν γίνονται εξαιτίας αυτών των ανθρώπων. Πάμε να διώξουμε τους ανθρώπους που προστατεύουν τα σχολεία και τα παιδιά μας», σημείωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αναγνωρίζουμε απολύσεις εκπαιδευτικών
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών», αναφέρει ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, συμπληρώνοντας πως «σε μία δημόσια εκπαίδευση που για να λειτουργήσει στοιχειωδώς απαιτούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών, η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση προωθεί απολύσεις χιλιάδων από πολλές ειδικότητες οδηγώντας την σε πλήρη διάλυση».
Δηλώνει ακόμη προς πάσα κατεύθυνση «σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ότι στο σχολείο που οραματίζεται και θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν περισσεύει κανείς, αλλά θα υπάρξουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που άφησε ο αρμαγεδών των μνημονιακών κυβερνήσεων».
«Το ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται απολύτως στο κύρος, την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού», καταλήγει ο κ. Κουράκης.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Όχι» στις απολύσεις
«Οι προγραφές στον δημόσιο τομέα παραπέμπουν σε μεσαιωνικά πρότυπα», παρατηρεί η τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όσον αφορά τα κυβερνητικά σχέδια για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο.
«Τον αγώνα των πολιτών για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στις κατάφορα άδικες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, λέμε μέσα και έξω από την Βουλή βροντερά “όχι”», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κ. Χρυσοβελώνη τονίζει πως «πρέπει να αντιληφθούν οι συγκυβερνώντες, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και οικογενειάρχες που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν». «Μαζί με τους εργαζόμενους θα δώσουμε και αυτή τη μάχη», καταλήγει.
ΔΗΜΑΡ: Τυφλό σχέδιο με στόχο τις οριζόντιες απολύσεις
Κριτική στην πολιτική που ακολουθείται για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο ασκεί η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει, οι αντιδράσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι «η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση γίνεται με προχειρότητα».
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «αντί για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητικότητας με αξιολογήσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τυφλό σχέδιο με τελικό στόχο τις οριζόντιες απολύσεις».
«Πρόκειται για κατασυκοφάντηση της έννοιας “μεταρρύθμιση”. Οι ιδεοληψίες της τρόικας προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και ανοίγουν το δρόμο σε κοινωνικές εντάσεις που δεν χρειάζεται ο τόπος», καταλήγει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >