Κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της είσπραξης φόρων ασκεί η τρόικα, σε έκθεσή της την οποία επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η τρόικα κάνει λόγο για αδυναμία ή απροθυμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα, τονίζοντας μάλιστα πως η χώρα απειλείται με νέο χρηματοδοτικό κενό.
Ads
Διαβάστε επίσης:
Έπειτα από μήνες μίας κάποιας σχετικής ηρεμίας, οι ανησυχίες για την Ελλάδα, καθώς και η παραπαίουσα κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ήγειραν τους φόβους ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να επιστρέψει, γράφει το πρακτορείο. Η Αθήνα απέχει αρκετά από την οικονομική της ανεξαρτησία και ακόμη και αν λάβει μία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η έκθεση υπογραμμίζει την αίσθηση του κινδύνουαπροθυμίας της Ελλάδας να αλλάξει.
Εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει ο κίνδυνος το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση.
Κατ’ ιδίαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει σε έντονους τόνους την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έκανε το λιγότερο που μπορούσε και η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται.
Η 47σέλιδη έκθεση της τρόικας έθεσε τις βάσεις για τη συμφωνία των πιστωτών να δοθεί η νέα δόση του δανείου στην Ελλάδα, αλλά ενσκήπτουν παράλληλα, ερωτηματικά για την «προθυμία ή την δυνατότητα» της κυβέρνησης να συλλέξει φόρους.
«Η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποτελεί έναν πυλώνα- κλειδί της στρατηγικής για τη δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρει η έκθεση. «Μία αποτυχία στην εκπλήρωση του στόχου της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φόρων θα σημάνει την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το προκύπτον δημοσιονομικό κενό», προσθέτει.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό κενό πάνω από 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου, εάν αποτύχει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της για να λάβει τις υποδόσεις.
Για το 2015 προβλέπει μία δημοσιονομική «τρύπα» μεγαλύτερη του 1,75% του ΑΕΠ και πάνω από 2% για το 2016.
«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 εξακολουθεί να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013. Σημειώνεται δε, ότι η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων γίνεται κατά κύριο λόγο το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.
«Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το Μάιο για την αποφυγή ενός νέο δημοσιονομικού κενού για το 2013 και 2014, η αποστολή της τρόικας διαπίστωσε νέες καθυστερήσεις που απειλούν την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και ανέρχονται έως και σε 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση. Το ΑΕΠ το 2012 ανερχόταν στα 194 δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να λύσει το πρόβλημα και να φτάσει τους στόχους ενός πρωτογενούς πλεονάσματος (προ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους) το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014.
Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των υποδόσεων από την τρόικα.
Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >