Την αποχή των δημοτικών αστυνομικών από οποιαδήποτε εργασία το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου, αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, από τις 12:00 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Ads

Αντιδρώντας στα σχέδια περί μετάταξης των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Σάββατο στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Αθήνας.
 
Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη στάσης εργασίας την Δευτέρα 8 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πλατεία Καραϊσκάκη στις 12:30 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης στις υπηρεσίες και δομές της αυτοδιοίκησης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαμελής αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ξεκινήσει από τις 14:00 μετά το μεσημέρι μαραθώνιες συνομιλίες με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ προκειμένου να συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επικρίνει με δήλωσή του την υπαγωγή της Δημοτικής Αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως σημειώνει, «την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο κεντρικός για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητές της. Η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της».
 
Στάση εργασίας τη Δευτέρα κήρυξε η ΑΔΕΔΥ
 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, από τις 12:00 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου.
 
Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπάλληλους σε συλλαλητήριο (12:30 μμ) στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
«Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.
 
Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις.
 
Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε πως στο υπουργείο του δεν θα γίνει καμία απόλυση.
 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε: «Εδώ μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο υπουργείο Παιδείας. Μιλάμε για ανθρώπους που θα απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ιδίου υπουργείου, είτε -εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό- σε άλλα υπουργεία».
 
«Αυτό το οποίο είχε συμβεί είναι ότι τον Νοέμβριο η τρόικα επέβαλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους 12.500 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα, οι 7.500 να προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας. Γιατί; Γιατί είδαν το υπουργείο Παιδείας ως τη μεγαλύτερη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Ο ποσοτικός προσδιορισμός, εκ προοιμίου, πριν από την αξιολόγηση είναι μεθοδολογικό σφάλμα», συνέχισε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος συμπλήρωσε πως «κάθε υπουργείο πρέπει να αξιολογήσει τις δομές τους, […] να δει πού έχει κενά και πού έχει πλεονάζοντες. Και από εκεί να πάρει αυτούς που περισσεύουν και να καλύψει στους τομείς που λείπουν».

Ads

Επίθεση στην «κυβέρνηση των προθύμων» εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία λέει ότι «κάνει παζάρια στις πλάτες του ελληνικού λαού, δρομολογώντας νέες απολύσεις, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων».
 
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα ίχνος ντροπής και κανένας δισταγμός από εκείνους που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και τους πολίτες της στην απόγνωση». Προσθέτει, δε, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα γαντζωθούν στις καρέκλες τους και πώς θα υλοποιήσουν στο ακέραιο τις απαιτήσεις της τρόικας.

«Η «πολιτική συμφωνία» κυβέρνησης- τρόικας για τις χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλο τον λαό», υπογραμμίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, προσθέτοντας, ότι «οι απολύσεις σημαίνουν ελλείψεις απαραίτητου προσωπικού, ιδιαίτερα σε ορισμένες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στη λαϊκή οικογένεια, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μονάδες Υγείας κ.α.».