Ads

Πυρ κατά διαδηλωτών που αντιδρούν στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι άνοιξε σήμερα ο αιγυπτιακός στρατός, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν. Mια ισλαμιστική συμμαχία, της οποίας ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε απευθύνει σήμερα κάλεσμα σε κινητοποίηση που αποκαλείται «Παρασκευή της Απόρριψης» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο. Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος Μανσούρ διέλυσε σήμερα την Άνω Βουλή και διόρισε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. 

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στη συνοικία του προεδρικού μεγάρου, όπου φημολογείται ότι κρατείται ο Μόρσι. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

 
 
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.
 
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

 

Ο αιγυπτιακός στρατός συγκρούστηκε με υποστηρικτές του Μόρσι και σε άλλες τρεις πόλεις σήμερα: στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά, το Σουέζ και την Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ. Οι διαδηλωτές –σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας– αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε κυβερνητική κτίρια και στις τρεις πόλεις, πετώντας πέτρες, ενώ στρατιώτες αντέδρασαν πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων. 

Ads

Διαψεύδει ο στρατός
 
Ο αιγυπτιακός στρατός δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου.

Ο συνασπισμός της κοσμικής αντιπολίτευσης της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν την Παρασκευή στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι, τονίζει ότι ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει την «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου», αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο στρατός της Αιγύπτου, ο οποίος καθαίρεσε τον Μόρσι και τον έθεσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Διαλύθηκε η Άνω Βουλή

Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άντλι Μαχμούντ Μανσούρ υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν σε σύντομο χρόνο. Σήμερα, Ο Μανσούρ διέλυσε την Άνω Βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Μόνο η Άνω Βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά τη διάλυση της Κάτω Βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.
 
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Άντλι Μανσούρ διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της συμμετοχής της Αιγύπτου στις διαδικασίες της, μέχρι την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στη χώρα.
 
Η αποπομπή του κ. Μόρσι από τον προεδρικό θώκο ακολούθησε μετά από ημέρες πολιτικής αναταραχής και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με βασικό οργανωτή το κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας «Τάμαροντ». Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούσαν τον Μοχάμεντ Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται πολιτικά, για ισλαμιστική ατζέντα ενάντια στη λαϊκή βούληση και αδυναμία να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση.