Ο Στρατός προειδοποιεί με επέμβαση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει το τελεσίγραφο και η αντιπολίτευση διευκρινίζει πως δεν υποστηρίζει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Εκατομμύρια διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους, ενώ οι υποστηρικτές του Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, διαμηνύουν πως θα αντισταθούν σθεναρά σε όποιον επιχειρήσει να τον ανατρέψει. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι Ισλαμιστές πληρώνουν την αδυναμία τους να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή του πληθυσμού, που έχει χειροτερέψει, καθώς και την απόφαση να αποκλείσουν τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις από τη διακυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως η απάντηση στην ερώτηση για την εναλλακτική λύση δεν είναι απλή. «Ο Μόρσι πρέπει να παραιτηθεί, καθώς πρόδωσε την ίδια την επανάσταση που τον έφερε στην εξουσία», τονίζει ο Ahmed Naguib, ένας πολιτικός ακτιβιστής, συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους περίπου δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο γεννιέται ένα από τα μαζικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας.
Ads
Διαβάστε επίσης:
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο
Αίγυπτος: Εκπνέει το τελεσίγραφο του στρατού
«Θα ήθελα να δω μια ενωμένη και όχι κατακερματισμένη αντιπολίτευση που να μιλά και να διαπραγματεύεται με τη σημερινή κυβέρνηση για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αξιοπιστία και νομιμότητα με όλο τον λαό στους δρόμους», δήλωσε ο Naguib στο RT.
Η ζωή των Αιγυπτίων γίνεται καθημερινά δυσκολότερη. Οι τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων και των βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί, όπως επίσης και η εγκληματικότητα και η βία στους δρόμους. Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι καθημερινές, ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η έλλειψη καυσίμων προκαλεί σημαντικά προβλήματα, μια «κυκλοφοριακά ασφυξία». Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα καθώς η οργή για τα προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο χρόνο είναι πολύ μεγάλη και η πολιτική έκφραση συμπυκνώνεται στο σύνθημα της αποχώρησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Hicham Ezzat επίσης πολιτικός ακτιβιστής και μέλος του κινήματος ενάντια στον Μόρσι, μιλώντας στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civicus, ανέφερε πως τα αιτία για τις νέες μαζικές διαδηλώσεις είναι πως το νέο καθεστώς του Μόρσι είναι καταπιεστικό όπως και το προηγούμενο, ενώ «υποτίθεται πως έγιναν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο».
«Όμως πέρα από το ζήτημα των ελευθεριών υπάρχει και μια γενική λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά και στον τομέα της δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι αισθάνονται πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν δουλεύει για την Αίγυπτο, δεν έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους και όλα γίνονται με βάση τη δική τους ιδεολογία».
Ο Hicham Ezzat αναφέρει πως το αίτημα των διαδηλωτών είναι στην ουσία η αλλαγή που δεν έφερε ποτέ η επανάσταση. «Ζητούν την αποχώρηση του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μέσα σε ένα χρόνο οι άνθρωποι μίσησαν μια οργάνωση που είχε φιλανθρωπικό έργο περίπου 50 χρόνια, επιχειρώντας να εξαγοράσει την υποταγή τους».
«Από εκεί και πέρα τα αιτήματα των διαδηλωτών δεν είναι πολύ ξεκάθαρα και είναι δύσκολο κανείς να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης. Το καθεστώς Μόρσι έφερε την Αίγυπτο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, που δεν χωρά πολλές αλλαγές παρά μόνο ριζική ανατροπή. Ωστόσο την ίδια στιγμή απαιτείται η ριζική ανατροπή να μην είναι τόσο ριζική ώστε να αποφευχθεί η διάλυση του κράτους», δηλώνει και συνεχίζει:
«Στους δρόμους υπάρχουν δύο ρεύματα. Το ένα, το επαναστατικό, είναι το ρεύμα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ωστόσο δεν είναι μόνο υποστηρικτές του που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Το άλλο είναι τα απομεινάρια του παλαιού καθεστώτος που τους αποκαλούν «Feloul» και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το κίνημα ώστε να επανακτήσουν την εξουσία. Υπάρχει πολύ οργή και δύο μεγάλα ρεύματα που ενδέχεται να την οδηγήσουν σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτός είναι και ο κίνδυνος που υπάρχει και η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να διασπάσει το κίνημα».
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει μια υποστήριξη στους διαδηλωτές από το εξωτερικό ο Hicham Ezzat απαντάει: «Εμείς, οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές, γνωρίζουμε πως οι κυβερνήτες στον Αραβικό κόσμο έρχονται στην εξουσία μόνο με την έγκριση από τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη της Δύσης. Γνωρίζουμε πως ο Μουμπάρακ έπεσε επειδή οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως αυτό το χαρτί του κάηκε.
Με την αραβική άνοιξη οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν πως χρειάζεται μια νέα σύμβαση. Υποστήριξαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς εκτίμησαν πως είναι μετριοπαθείς ισλαμιστές και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των πιο σκληροπυρηνικών ισλαμιστών. Πίστεψαν πως οι φιλελεύθεροι δεν θα έχουν την αξιοπιστία να χειριστούν τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Ωστόσο η εκτίμηση πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν μετριοπαθείς ισλαμιστές ήταν λάθος.
Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι να δείξουμε πως και το χαρτί του Μόρσι για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους έχει καεί (…) Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να μάθουν πως το μόνο χαρτί που μπορούν να παίξουν είναι να ασχοληθούν με τις προτεραιότητες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της περιοχής και όχι με τους κυβερνώντες. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Hugh Miles, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, μιλώντας στο RT, σημειώνει πως η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αντοχή του Μόρσι αλλά και των επτά εκατομμυρίων διαδηλωτών. Ωστόσο ο Miles υπογραμμίζει πως ακόμα και αν αποχωρήσει ο Μόρσι στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Αίγυπτο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μαζί με τον στρατό, είναι ό,τι πιο οργανωμένο υπάρχει στην Αίγυπτο. Αν πέσει ο Μόρσι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα. Ίσως ο στρατός αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο στην επανάσταση του 2011», σημειώνει.
Επιπλέον υπογραμμίζει πως αν και η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι πολύ έκρυθμη, ωστόσο σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής δεν υπάρχουν παρεμβάσεις και επιρροές από το εξωτερικό. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι Αιγύπτιοι λένε όχι σε εξωτερικούς παράγοντες που θέλουν να ορίσουν την μοίρα τους. Ο λαός επιχειρεί να πάρει πίσω την εξουσία από την Μουσουλμανική Αδελφότητα ζητώντας μια κοσμική, σύγχρονη Αίγυπτο που δεν θα κυβερνάται από ισλαμιστές. Δεν υπάρχει κανένα ξένο χέρι αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο», τονίζει.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Neil Clark, μιλώντας επίσης στο RT, επισημαίνει το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των πολιτών που συνεχώς επιδεινώνεται με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αλλά και των καυσίμων να αυξάνονται. Οι Αιγύπτιοι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να υπάρξουν ριζοσπαστικές αλλαγές, εκτιμά. «Ο Μόρσι δεν τήρησε καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Ήρθε η ώρα να φύγει. Αν δεν φύγει νομίζω πως μπορεί να οδηγηθεί η Αίγυπτος ακόμα και σε εμφύλιο πόλεμο. Οι πολίτες είναι εξαιρετικά οργισμένη. Είναι οργισμένη για το τι συνέβη το 2011. Δεν ήθελαν να αντικαταστήσουν απλά τον Μουμπάρακ με μια άλλη φιλοαμερικανική δυτική μαριονέτα», αναφέρει.
Η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έχει υποστηρίξει τον Μόρσι και κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην Αίγυπτο ζητώντας του να εντάξει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη διακυβέρνηση. Ωστόσο τόσο ο Miles όσο και ο Clark εκτιμούν πως αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι στην εξουσία της Αιγύπτου να βρίσκεται κάποιος που θα μπορεί να παρέχει ασφάλεια στο Ισραήλ και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Αυτοί που βρίσκονται όμως στους δρόμους δεν ενδιαφέροντα για τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ και το μόνο που θέλουν είναι να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Ο Clark εκφράζει την άποψη πως σήμερα στην Αίγυπτο θα πρέπει να υιοθετηθούν οι πολιτικές του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1952 έως το 1970. «Το μοντέλο που ακολουθήθηκε τότε ήταν πολύ επιτυχημένο για την πλειοψηφία των Αιγυπτίων. Σημειώθηκε μια γρήγορη άνοδος του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες και αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθούν σήμερα ώστε να υπάρξει ρήξη με τις νοθευμένες πολιτικές της εποχής Μουμπάρακ», δηλώνει χαρακτηριστικά στο RT.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >