Υποσχέσεις για το ζήτημα της θεσμοθέτησης του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού παρείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου. Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017. Στο μεταξύ, σε πλήρη συμφωνία κατέληξαν Άδωνις Γεωργιάδης και τρόικα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού. Μεταξύ άλλων ανακοίνωση ότι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί με πλαφόν στις δαπάνες, το αποκαλούμενο «claw back».

Ads

Τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων, αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις, ωστόσο μετά τις αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα και Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις).
 
Σύμφωνα εξάλλου, με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).
 
Όσο για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.
 
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που προβλεπόταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
 
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γ.  Βρούτσης.
 
Γεωργιάδης: Τα βρήκαμε σε όλα με την τρόικα
 
Με πλαφόν στις δαπάνες, το αποκαλούμενο «claw back», θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από τη συνάντησή του με την τρόικα το πρωί της Τρίτης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου που θα τεθεί στις δαπάνες, η διαφορά θα καλύπτεται από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές.
 
«Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».
 
Αυτά είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, τονίζοντας ότι η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα «prior actions» και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα, θα γίνει το “claw back”, αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού λαού έως και το τελευταίο ευρώ».
 
Πυρά αντιπολίτευσης
 
Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κατηγορώντας τον ότι δίνει «γη και ύδωρ» στην τρόικα. «Ο υπουργός Εργασίας πήρε τα συγχαρητήρια των εκπροσώπων των τοκογλύφων δανειστών της χώρας για το κατεδαφιστικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό μνημονιακό έργο της κυβέρνησης και συμφώνησε μαζί τους ένα νέο συμβόλαιο εκτέλεσης εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρομεσαίων επαγγελματιών», σχολίασε ο κ. Στρατούλης, με αφορμή τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον κ. Βρούτση.
 
Κάλεσε τέλος τους πολίτες «να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για να μην περάσει το τέταρτο τρισχειρότερο μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα».
 
Πυρά κατά του υπουργού Εργασίας εξαπέλυσε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. «Η πολιτική του ‘ναι σε όλα’ συνεχίζεται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας ο οποίος βλέπει θετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την τρόικα που ζητά περισσότερες απολύσεις, περαιτέρω μείωση μισθών, αλλά και νέες εισφορές προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των 450 εκ. ευρώ του ΟΑΕΕ», σχολίασε ο τομεάρχης Εργασίας των ΑΝΕΛ.
 
«Πώς να μην τα βλέπει θετικά τα πράγματα ο κ. υπουργός εφόσον ο πρωθυπουργός αντάμειψε την ‘καλή’ δουλειά του κ. Βρούτση αφήνοντάς τον στην ίδια θέση και επιτρέποντάς του να συνεχίσει τον Αρμαγεδώνα που έχει εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα εναντίον των εργαζομένων», πρόσθεσε. Τόνισε τέλος ότι η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα έρθει από την απαξίωση των μισθών και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά από πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

«Νέο γύρο επίθεσης στην υγεία, την ασφάλιση, τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα» βλέπει το ΚΚΕ. Σε σχόλιό του με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει νέες περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
 
«Η γκιλοτίνα για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είναι έτοιμη από καιρό. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως επιχείρηση, και σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση, έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία, επιπλέον χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών», επισημαίνει ο Περισσός. Τονίζει επίσης ότι ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, αλλά υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο «που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση».