Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το πρόγραμμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων, με την βρετανική εφημερίδα Guardian να υποστηρίζει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στους 38 στόχους που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA). Υπό διερεύνηση τα στοιχεία, λέει το ΥΠΕΞ. Προηγήθηκαν οι χθεσινές αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο από την αμερικανική κατασκοπεία δεν φαίνεται να γλίτωσε ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μετά από τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού οι Βρυξέλλες απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας, προειδοποιώντας μάλιστα για εν δυνάμει συνέπειες στη διαπραγμάτευση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Σε αντίστοιχες παρεμβάσεις προχώρησαν Βερολίνο και Παρίσι.

Ads

 
Σύμφωνα με την Guardian, η επιχείρηση παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Μπλάκφουτ» και αυτή που είχε στόχο την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον «Ουάμπας». Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον ήταν στόχος μιας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Μπρινό», ενώ η παρακολούθηση της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ έφερε την κωδική ονομασία «Πάουελ» και η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας την ονομασία «Κλοντάικ».
 
Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Der Spiegel ανέφερε χθες πως το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας φέρεται να είχε στόχο και τους θεσμούς της Ε.Ε., ενώ η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που παρακολουθείται περισσότερο» από την NSA, με 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές και ιντερνετικές συνδέσεις να παρακολουθούνται κάθε μήνα.
 
Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν όχι μόνον η εγκατάσταση μικροφώνων μέσα στο κτίριο της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, αλλά και η διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής που επέτρεπε σ’ αυτούς που παρακολουθούσαν να διαβάζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα εσωτερικά έγγραφα. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στον ΟΗΕ παρακολουθείτο με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα αυτά, στα οποία οι Ευρωπαίοι αναφέρονται ρητά ως «στόχοι προς προσβολή».

ΥΠΕΞ: Υπό διερεύνηση τα στοιχεία

Υπό διερεύνηση βρίσκονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, τα στοιχεία που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα.
 
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών».
 
«Για το λόγο αυτό» συνέχισε «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, «το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή. «Εξυπακούεται» καταλήγει η δήλωσή του «ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
 
Εξηγήσεις ζητούν ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία
 
Μετά από τις αποκαλύψεις του Der Spiegel, οι Βρυξέλλες απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας, προειδοποιώντας μάλιστα για εν δυνάμει συνέπειες στη διαπραγμάτευση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
 
«Οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο!» δήλωσε την Κυριακή στο Λουξεμβούργο η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.
 
Εξηγήσεις ζήτησαν από τις ΗΠΑ τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. «Αυτά τα γεγονότα, αν επιβεβαιωθούν, είναι εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Η Γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ – Σνάρενμπεργκερ, η οποία ζήτησε επίσης να δοθούν «εξηγήσεις, αμέσως και λεπτομερώς», αυτό «φέρνει στο νου ενέργειες μεταξύ εχθρών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
 
Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), στην οποία υπάγονται οι 17 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η NSA, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με τον προσήκοντα τρόπο» στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της μέσω των διπλωματικών οδών.

Ads