Τα 95α γενέθλιά του περνά στο νοσοκομείο της Πρετόρια, στην Νότια Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα, του οποίου η κατάσταση της υγείας βελτιώνεται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της προεδρίας της χώρας. Σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα την οποία θέσπισε ο ΟΗΕ το 2009.

Ads

 
«Ο Μαντίμπα παραμένει στο νοσοκομείο στην Πρετόρια, αλλά οι γιατροί του επιβεβαίωσαν ότι η υγεία του βελτιώνεται σταθερά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα χρησιμοποιώντας το όνομα με το οποίο ο Μαντέλα είναι γνωστός στη φυλή του.
 
Ο Μαντέλα, πολιτικός κρατούμενος επί 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πρετόρια με λοίμωξη του αναπνευστικού από τις 8 Ιουνίου. Οι γιατροί λένε ότι η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά χθες η κόρη του Ζίντζι είπε ότι έκανε «δραματική πρόοδο».
 
image

Τις ευχές του για τα γενέθλια του Μαντέλα απέστειλε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Εκ μέρους της οικογένειάς μας και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μισέλ κι εγώ στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας και τις προσευχές μας στον Νέλσον Μαντέλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Η οικογένειά μας συγκινήθηκε πολύ από την επίσκεψή μας στο πρώην κελί του Μαντίμπα στο νησί Ρόμπεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Νότια Αφρική», είπε ο Ομπάμα.
 
Σε αναγνώριση του έργου του, τα γενέθλια του βραβευμένου με Νομπέλ Ειρήνης Μαντέλα -η 18η Ιουλίου- ονομάστηκε Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα από τα Ηνωμένα Εθνη, το 2009. Η ημέρα καθιερώθηκε για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

image
 
Σήμερα, χιλιάδες μαθητές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Νότιας Αφρικής τραγουδώντας «χρόνια πολλά» στον Μαντέλα.

Ads

image

Μάλιστα, για να τιμηθούν τα 67 χρόνια δράσης του πρώην προέδρου, ως δικηγόρου, ακτιβιστή, φυλακισμένου και πολιτικού, εθελοντές θα δαπανήσουν 67 λεπτά ανακαινίζοντας σχολεία και ορφανοτροφεία, καθαρίζοντας ξενοδοχεία και μοιράζοντας φαγητό στους φτωχούς. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής θα επιβλέψει μάλιστα την διαδικασία δωρεάς σπιτιών σε φτωχές οικογένειες λευκών στην περιοχή της Πρετόρια. Εορταστικές δράσεις προς τιμή του Νέλσον Μαντέλα λαμβάνουν χώρα και διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Βρετανία. 

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=TBTRFExQas0]

Στην Times Square στην Νέα Υόρκη προβάλλεται μια μεγάλη προσωπογραφία του Μαντέλα, φιλοτεχνημένη από τον Πωλ Μπλομκαμπ. Στην Μελβούρνη έχουν προγραμματιστεί συναυλίες με τοπικά αφρικανικά συγκροτήματα. Στην Βρετανία ο παρουσιαστής, Ρίτσαρντ Μπράνσον, κάλεσε σε 67 λεπτά κοινωνικής εργασίας με στόχο «να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος, βήμα – βήμα»

image

Η δράση του

Ο αγώνας του κατά του απαρτχάιντ, καθεστώς από το οποίο φυλακίστηκε για 27 χρόνια, σημάδεψε την ιστορία της Νότιας Αφρικής. Οι αγώνες του, το χάρισμά του, το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ, η απουσία πικρίας για τη σκληρή μεταχείριση που δέχθηκε, καθώς και η εκπληκτική ιστορία της ζωής του, εξηγούν το γεγονός ότι θεωρείται παγκόσμιος ήρωας της δημοκρατίας και της ειρήνης αλλά και το πόσο αγαπητός είναι ανά την υφήλιο.

O Νέλσον Μαντέλα, νομικός κατ’ επάγγελμα, από την νεαρή του ηλικία βρέθηκε επικεφαλής του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Υπό την κατηγορία ότι προσπαθούσε να ρίξει την κυβέρνηση φυλακίστηκε από το καθεστώς για την δράση του το 1964 και παρέμεινε φυλακισμένος για 27 χρόνια.

image

Αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 1990 αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, του οποίου ηγετική μορφή ήταν ο Μαντέλα, και ανέστειλε τις εκτελέσεις των καταδικασμένων.

«Η πορεία μας για την ελευθερία δεν έχει επιστροφή», είχε πει ο Μαντέλα μιλώντας μετά την απελευθέρωσή του.

image

Η αποφυλάκισή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής το 1994 και η κυβέρνησή του εστίασε στην διάλυση του απαρτχάιντ χτυπώντας τον θεσμοθετημένο ρατσισμό, την φτώχεια και την ανισότητα. Για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού έλαβε περισσότερα από 250 βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (ΗΠΑ) και του Τάγματος του Λένιν (ΕΣΣΔ). Επίσης, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο μοιράστηκε με τον προκάτοχό του.

image

Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση το 2004 και από τότε οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες.

image

Σημαντικές στιγμές στην ζωή του:

1918: Γεννιέται στο Ιστερν Κέιπ
1944: Συμμετέχει στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο
1956: Κατηγορείται για προδοσία, αλλά οι κατηγορίες δεν αποδεικνύονται
1962: Συλλαμβάνεται, καταδικάζεται για σαμποτάζ, φυλακίζεται για 5 χρόνια
1964: Καταδικάζεται εκ νέου, αυτή την φορά σε ισόβια
1990: Απελευθερώνεται
1993: Του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης
1994: Εκλέγεται πρόεδρος της χώρας. Ο πρώτος έγχρωμος.
1997: Παραιτείται από την προεδρία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Δεν θα ξαναείναι πλέον υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας.
1999: Τελειώνει η προεδρική του θητεία. Αποσύρεται από την πολιτική.
2004: Αποσύρεται από τη δημόσια ζωή
2005: Ανακοινώνει ότι ο γιος του πέθανε από AIDS.
2007: Ιδρύει την ομάδων των Πρεσβύτερων.

image