Επίθεση για τον τρόπο λειτουργίας της πρώην τρικομματικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματικής σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής». «Δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη», τόνισε.
Ads
«Υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς ως ενισχυτικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ώστε να διορθώνονται λάθη, που εξάλλου έχουν ομολογηθεί – και να προωθούνται οι διεκδικήσεις της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και συνέχισε:
«Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που η χώρα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη, για να προωθήσει αλλαγές, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της».
«Αντί γι΄αυτή τη συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη. Είχαμε πει πολλές φορές ότι η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση πρέπει να αντανακλάται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια στήριξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας», δήλωσε.
Όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης «η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». «Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ’ ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή, θα είναι και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Η πολιτική μας θα υπηρετεί την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Η Δημοκρατική Αριστερά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου. Η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία για την κοινωνική και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τον δικομματισμό και τον διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί», δήλωσε και κατέληξε:
«Η Δημοκρατική Αριστερά δύναμη ευθύνης και δημοκρατίας, δύναμη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων θα είναι στις επάλξεις του αγώνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ας το επαναλάβω, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».
Ξέσπασμα υπουργών της ΔΗΜΑΡ
Οι πρώην υπουργοί της ΔΗΜΑΡ κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής των υπουργείων ξέσπασαν αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις και την κριτική που δεχόντουσαν.
Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, στον οποίο η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε πως «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση συνολικότερα, θα πρέπει να διαμηνύσουν στην τρόικα ότι ο στόχος της αναδιοργάνωσης και συρρίκνωσης του Δημοσίου δεν επιτυγχάνεται με «τυφλές» απολύσεις ή μετακινήσεις, δίχως κανένα αντικειμενικό κριτήριο και αξιολόγηση».
«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη και να δοθεί βάρος στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, που βρέθηκε στο επίκεντρο με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο έκοψε ΝΔ και Μαξίμου, εξέφρασε την πικρία του για όσους τον θεώρησαν υπεύθυνο τόσο εκείνον, όσο και τον Αντώνη Μανιτυάκη, για τη διάλυση της τρικομματικής.
«Κάποιοι με είχαν οδηγήσει σε κρίση συνείδησης λέγοντας ότι, ο Ρουπακιώτης φταίει για τα πάντα, μου δημιούργησαν ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Κάποιοι είπαν ότι, ο Ρουπακιώτης και ο Μανιτάκης είναι υπουργοί για γέλια και για κλάματα και αναρωτήθηκα, εγώ που δεν μπορώ να σπρώξω ούτε κουβαρίστρα, έριξα το καράβι στη ξέρα; Άρα είχα δύναμη», δήλωσε και συνέχισε:
«Σκέφτηκα, έγκριτοι αυτοί που τα λένε, όπως ο καθημερινός κελαηδιστής, έγκριτα και αυτά που λένε, άλλωστε εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ούτε συγκροτήματα συμφερόντων ούτε χαλκεία ψευδολογιών. Το εξομολογήθηκα στον Παναγιώτη τον οδηγό μου, γιατί εγώ κυκλοφορώ μόνος μου στους δρόμους χωρίς αστυνομικούς και μου είπε άστο υπουργέ μου το παίρνω πάνω μου εγώ», ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμη πως στόχος του ήταν να υπάρχει αποτέλεσμα από την συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση. «Συμμετείχα σε μια κυβέρνηση και με έφλεγε το ενδιαφέρον να υπάρξει αποτέλεσμα, προσπάθησα να υπάρξει αποτέλεσμα. Υπήρξαν και πίκρες και εναντιώσεις τις οποίες βάζω στη γωνία και το μέλλον ελπίζω να τις παραγράψει. Εύχομαι το δείγμα γραφής που υπήρξε από την τρικομματική κυβέρνηση να ενδυναμώσει την κουλτούρα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε όλοι κρίνονται», σημείωσε.
Αιχμές άφησε και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. «Δεν μπορώ να πω ότι είχα την καλύτερη συνεργασία με τους συναδέλφους μου, σκεφτόμουνα και έπραττα διαφορετικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση των συντεχνιών», σημείωσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >