Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα αδιεξόδου στο ζήτημα της ΕΡΤ, είναι ακόμη ανοιχτό με ευθύνη της ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναθαρρούν από την απόφαση του ΣτΕ η οποία εκθέτει τη Συγγρού για την επιλογή της να ρίξει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης. Υπό την επίκληση πρακτικών δυσκολιών, έως την Τρίτη το απόγευμα εξέφραζαν αντιρρήσεις στη διαφαινόμενη πρόταση του Μαξίμου η ΕΡΤ να ανοίξει άμεσα αλλά μέσω νέου φορέα με περιορισμένο προσωπικό.

Ads

 
Ενόψει της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τα στενά περιθώρια ελιγμών τα οποία επιτρέπει η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η ΝΔ προσανατολίζεται να «κατεβάσει» πρόταση για επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης μέσα στα επόμενα 24ωρα, μέσω νέου μεταβατικού σχήματος το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή (θα μπορούν να συμμετέχουν και μέλη επιλογής των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).
 
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει προσλήψεις με 2μηνες συμβάσεις έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί του Μαξίμου κάνουν λόγο για 30 άτομα τα οποία θα εργάζονται με στόχο τη μετάδοση στοιχειώδους προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Παράλληλα, λέγεται πως θα δοθεί η δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να προτείνουν προσωπικότητα της αρεσκείας τους για τη θέση αρμόδιου υφυπουργού ο οποίος θα εποπτεύει το μεταβατικό σχήμα αλλά και τη ΝΕΡΙΤ.
 
Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη έκαναν λόγο στο tvxs.gr για πρακτικές δυσκολίες οι οποίες συνοδεύουν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σχεδίου: «για τι είδους φορέα συζητάμε, με πόσους ακριβώς εργαζόμενους, ποια κριτήρια θα επικρατήσουν;». Οι ίδιοι παρέπεμπαν στην αυστηρή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είναι παράνομος όσο δεν επαναφέρει το σήμα της ΕΡΤ.
 
Παράλληλα, μετέφεραν ενόχληση από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη για διαρροές από τη σύσκεψη της τριανδρίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ως αντιπροέδρου. «Η συζήτηση περί ανασχηματισμού διήρκεσε μόλις ένα λεπτό, ουσιαστικά με την αναφορά ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά το συνέδριο της ΝΔ. Ο διάλογος εξαντλήθηκε στο ζήτημα της ΕΡΤ και κυρίως στην ανάγκη επιβεβαίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης και της αποσαφήνισης του ισότιμου χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
 
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που κατά τη διάρκεια αυτής της ενδοκυβερνητικής κρίσης βρίσκονται σε απόλυτη σύμπτωση απέναντι στη ΝΔ, χαρακτηρίζουν υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν και διαμηνύουν ότι δεν τις επιθυμούν. Διαρρέουν δε ότι η συγκεκριμένη προοπτική πιθανότατα να εντάσσεται στη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προφανή προσπάθεια, στην περίπτωση «ατυχήματος», να είναι το Μαξίμου εκείνο το οποίο θα «χρεωθεί» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός μετέφερε ότι το Βερολίνο τον προτρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά συγχρόνως άφησε να φανεί ότι η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Εκλογές θέλει μόνο ο Τσίπρας και ορισμένοι θερμοκέφαλοι εισηγητές γύρω από τον πρωθυπουργό οι οποίοι υποτιμούν τις επιπτώσεις για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα από μία τέτοια εξέλιξη», λένε χαρακτηριστικά στο «στρατόπεδο» των δύο κυβερνητικών εταίρων.
 
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωναν ότι την Τρίτη το βράδυ θα ψήφιζαν την τροπολογία την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ – σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας – με στόχο την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη Βουλή έκαναν σαφές ότι η ΝΔ μπορούσε και θα «μπλόκαρε» τη διενέργεια ψηφοφορίας επί της συγκεκριμένης τροπολογίας. Άλλωστε, αν δεν το έκανε, βάσει των υπολογιζόμενων συσχετισμών (μόνο η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή θα καταψήφιζαν τη συγκεκριμένη τροπολογία) θα προέκυπτε άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.