Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κ. Άννυς Ποδηματά, σχετικά με την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) σε 11 Κράτη Μέλη με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.
 

Ads

«Η σημερινή ψηφοφορία αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστέκεται στο χρηματοπιστωτικό λόμπι και παραμένει συνεπές στη δέσμευσή του για κοινωνικά δίκαιες λύσεις στη σημερινή κρίση» δήλωσε η κ. Ποδηματά μετά την υπερψήφιση της Έκθεσής της για την καθιέρωση ΦΧΣ σε 11 Κράτη Μέλη. 
 
«Ο ΦΧΣ μπορεί να αποφέρει έσοδα από €30 έως €35 δις για τα 11 Κράτη Μέλη που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», πρόσθεσε η κ. Ποδηματά, τονίζοντας ότι «τα έσοδα αυτά θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά και στην πραγματική οικονομία, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».
 
«Το ΕΚ εδώ και τρία χρόνια υποστηρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης που ξέσπασε το 2008, πρέπει να συμβάλει με δίκαιο τρόπο στο κόστος της κρίσης αλλά και να επιστρέψει στη βασική του λειτουργία – από την κερδοσκοπία και το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ.
 
Η Έκθεση της κυρίας Ποδηματά διατηρεί το ευρύ πεδίο εφαρμογής του ΦΧΣ με συντελεστή 0,1% σε μετοχές και ομόλογα και 0,01% στα παράγωγα ενισχύοντας παράλληλα την πρόταση της Επιτροπής με δικλείδες ασφαλείας κατά της φοροδιαφυγής και μετεγκατάστασης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
 
«Με την σημερινή ψηφοφορία στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους 11 ότι μια συμφωνία που διατηρεί το ευρύ πεδίο εφαρμογής του φόρου συμπεριλαμβάνοντας μετοχές, ομόλογα και παράγωγα είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιτακτική» τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ καλώντας τα 11 Κράτη Μέλη «να έρθουν άμεσα σε συμφωνία ώστε ο ΦΧΣ να εφαρμοστεί πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014».
 
Η κ. Ποδηματά κατέληξε τονίζοντας ότι ο ΦΧΣ «είναι ένα από τα λίγα κοινωνικά αποδεκτά και δίκαια μέτρα που έχουν προταθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για την περαιτέρω καθυστέρηση επιβολής του φόρου αυτού»
 
Η Έκθεση της κυρίας Ποδηματά θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στις 3 Ιουλίου στο Στρασβούργο.