Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο Συμβούλιο Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αναγνώρισε την κλιμακούμενη δυσαρέσκειά για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου ώστε «να μην έχουμε ανάγκη πλέον τη βοήθειά του».
Ads
«Γενικά, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ισχυρή εστίαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο ώστε να μην έχουμε ανάγκη πλέον την βοήθεια του ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση του Σόιμπλε έρχεται ενώ οι σχέσεις ΔΝΤ και Ευρώπης έχουν φτάσει στα άκρα μετά την έκθεση του Ταμείου σχετικά με τα λάθη που είχε το ελληνικό πρόγραμμα και την επισήμανση πως χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ προκάλεσε εκνευρισμό σε Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είτε αμφισβήτησαν τις εκτιμήσεις του Ταμείου είτε εξαπέλυσαν επίθεση για τη στάση που κρατάει. Στη Γερμανία διέψευσαν το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος με τον Σόιμπλε να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση.
Αναλυτές επισημαίνουν πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε προεκλογικά να ανακοινώσει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους το λόγο για τον οποίο ένα ποσό από τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα θα χαθεί.
Ενδεικτικό του κλίματος στη Γερμανία και των πιέσεων που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση για το κούρεμα είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος χαρακτηρίζει «απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων» το ρίσκο που παίρνει η γερμανική κυβέρνηση με την λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα, που κατέστησε αδύνατη την επιστροφή των δανείων.
Μέχρι σήμερα τα όποια επεισόδια μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ έμεναν πίσω από τις κλειστές πόρτες ή περιορίζονταν σε μικρές αντιπαραθέσεις, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα το γυαλί φαίνεται να έχει ραγίσει. Το ερώτημα που τέθηκε πριν από λίγες μέσω του διεθνή Τύπου είναι κατά πόσο η τελευταία ένταση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ένα οριστικό διαζύγιο. Η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια πρώτη απάντηση και μάλιστα πολύ πιο σύντομα από ό,τι περίμενε κανείς
Το Reuters σε δημοσίευμά του για την τρόικα την παρομοιάζει με «ποδοσφαιρική ομάδα χωρίς προπονητή». «Το πραγματικό πρόβλημα με την Τρόικα ήταν ότι κανείς δεν ήταν υπεύθυνος», δήλωσε πηγή του ΔΝΤ στο πρακτορείο. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η συνεργασία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έγινε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν.
«Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για το αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες. Κι εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια δάνεια στην Αθήνα για να κάνει το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ιδέα πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters. Η δημόσια αντιπαράθεση τους πλέον οδηγεί στο ερώτημα του αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. «Ολες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», υποστηρίζει δημοσιογράφος του Reuters.
Ωστόσο ένας πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο Οσμάν Μάντενγκ, δηλώνει: «Οι αποφάσεις θεωρήθηκαν πως πρέπει να ληφθούν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει ποτέ ξανά να είναι ένας μικρός εταίρος με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την τρόικα τώρα ή να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >