Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μη υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. «Δεν λάβαμε αρκετές εγγυήσεις ότι η κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να μην είχε την παραμικρή ένδειξη για απόσυρση του ενδιαφέροντος της Ρωσικής εταιρεία, ενώ σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα την υπόθεση είχε χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμού της αξίας της ΔΕΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Ads
Γιατί έκανε πίσω η Gazprom (και τα νέα μέτρα που έρχονται)
«Ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών. Θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων του ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ και εκτιμά πως οι ανωτέρω παράγοντες δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας «τη στιγμή μάλιστα που το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ σημείωσε πως «δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά». «Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά», ανέφερε και προανήγγειλε μάλιστα ότι η ρωσική εταιρεία σκοπεύει να «ενισχύσει την παρουσία της». «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η Gazrpom σχεδιάζει να διευρύνει περαιτέρω την συνεργασία της με την ελληνική πλευρά στον ενεργειακό τομέα.
Σημειώνεται πως στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η M&M των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου. Τελικά η μόνη προσφορά που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ αφορά τον ΔΕΣΦΑ και προέρχεται από την αζέρικη εραιρεία Socar. Νωρίτερα όπως ανέφερε το Reuters, η ρωσική εταιρεία Sintez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της και δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ. Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα δεν θα υποβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν.
Στέλεχος του ελληνικού ενεργειακού κλάδου, τον οποίο επικαλείται το Reuters, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τις συνομιλίες της ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα είχε αναλάβει από ένα σημείο και μετά προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Μαϊου.
«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν» φέρεται να δήλωσε στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έληξε σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, σημειώνοντας πάντως ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Σημειώνεται πως πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για ανάμειξη του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε τα εν λόγω «αβάσιμα», όπως είπε, δημοσιεύματα. Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν
Ο Ασημάκης Παπαγεωργίου σχολιάζοντας τα περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, ενώ επισήμανε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.
Σε ό,τι αφορά την αζέρικη SOCAR, που υπέβαλε προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση: «Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο αγωγός ΤΑΡ εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >