Η νεαρή έγκυος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στο Ελ Σαλβαδόρ για το αν θα της επιτρεπόταν να υποβληθεί σε άμβλωση επειδή το έμβρυο που κυοφορούσε έπασχε από μία μοιραία πάθηση, γέννησε χθες Δευτέρα με καισαρική τομή προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή της και ταυτόχρονα να μην παραβιάσει τον νόμο, αλλά το βρέφος δεν επέζησε.

Ads

Το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι οι γιατροί που παρακολουθούν τη γυναίκα με το ψευδώνυμο «Μπεατρίς» την υπέβαλαν σε καισαρική τομή για να αφαιρέσουν το έμβρυο και να αποφύγουν την άμβλωση που είναι παράνομη στη χώρα.
 
Το 1999, η χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής απαγόρευσε όλα τα είδη αμβλώσεων, αλλά το έμβρυο που κυοφορούσε η νεαρή γυναίκα έπασχε από μία σοβαρή πάθηση – γνωστή ως ανεγκεφαλία – η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου. Τα βρέφη αυτά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν μετά την γέννα.
 
Η υπουργός Υγείας Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και ότι η κατάσταση της Μπεατρίς, η οποία βρισκόταν στην 27η εβδομάδα της κύησης, είναι σταθερή.
 
Λίγο αργότερα η υπουργός ανακοίνωσε ότι η νεογέννητη κόρη της Μπεατρίς πέθανε πέντε ώρες αφότου γεννήθηκε.
 
Η 22χρονη Μπεατρίς πάσχει από λύκο και αντιμετωπίζει προβλήματα στα νεφρά και η εγκυμοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία της.
 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση την περασμένη Πέμπτη του Δια-Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούσε το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα για να σώσει την ζωή της γυναίκας μετά την απόρριψη από τα τοπικά δικαστήρια του αιτήματός της να υποβληθεί σε έκτρωση.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της για έκτρωση με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, που, σύμφωνα με το δικαστήριο, προστατεύει την ζωή από την στιγμή της σύλληψης.
 
Η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν για τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το νομικό αδιέξοδο.
 
Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και των απόψεων σε σχέση με την έκτρωση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική Λατινική Αμερική.
 
Ορισμένες χώρες, όπως η Κολομβία, χαλαρώνουν τους ισχύοντες κανονισμούς επιτρέποντας την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού.