Στις χιλιάδες λέξεις που έχουν γραφτεί για τον καρκίνο του μαστού από την στιγμή της διάγνωσης της Kylie Minogue, λίγα έχουν ειπωθεί για την πρόληψη. Έμφαση έχει δωθεί στην έγκαιρη διάγνωση τίποτα για την μείωση του κινδύνου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, φυσικά, επειδή όσο πιο νωρίς αναγνωρίζεται ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θεραπείας. Πάντως η πρόληψη είναι ακόμα καλύτερη από την θεραπεία, αλλά οι σύμβουλοι για τον καρκίνο, εκφοβισμένοι από τις φεμινίστριες, είναι απρόθυμοι να συμβουλέψουν για το πώς οι αναπαραγωγικοί παράγοντες έχουν επιπτώσεις στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού προκαλούνται από υπερβολική έκθεση σε οιστρογόνο, μία θηλυκή ορμόνη που παράγεται στις ωοθήκες και το λίπος. Το οιστρογόνο, αναγνωρισμένο καρκινογόνο, διεγείρει τους ιστούς του μαστού ώστε να αυξήσουν την διαίρεση των κυττάρων, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καρκίνους που ωφείλονται σε μεταλλάξεις. Όσο περισσότερο είναι το οιστρογόνο στο οποίο εκτίθενται οι μαστοί, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Κατά την διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου, οι γυναίκες εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνου κατά την ωογένεση.
Η έναρξη της εφηβείας σε μικρή ηλικία και η εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. H έναρξη της εφηβείας σε μεγάλη ηλικία και εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού επηρεάζεται από την ωρίμανση των υποδιαιρέσεων των λοβών που περιλαμβάνουν γαλακτοφόρους αδένες. Κατά την γέννηση τα θηλυκά μωρά έχουν πρωτόγονες υποδιαιρέσεις λοβών τύπου 1 οι οποίες αναπτύσσονται σε τύπο 2 στην εφηβεία. Και οι δύο τύποι 1 και 2 είναι επιδεκτικοί σε καρκινογόνα. Μετά από 32 εβδομάδες κύησης, οι υποδιαιρέσεις των λοβών ωριμάζουν σε τύπο 3. Οι τύπου 4 σχηματίζονται μετά τον τοκετό και παράγουν γάλα. Οι τύποι 3 και 4 είναι ανθεκτικοί σε καρκινογόνα.
Αν μία γυναίκα δεν έχει ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη, έχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αφού ποτέ δεν αναπτύσσει υποδιαιρέσεις λοβών τύπων 3 και 4. Αν κάνει παιδιά αργότερα στην ζωή της (μετά την ηλικία των 30) έχει αυξημένο κίνδυνο επειδή κατά το μεγαλύτερο μέρος της εμμηνορροϊκής ζωής της το οιστρογόνο έχει διεγείρει υποδιαιρέσεις των λοβών τύπων 1 και 2. Αν κάνει παιδιά στην εφηβεία της, έχει μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς οι υποδιαιρέσεις των λοβών ωριμάζουν νωρίς σε τύπους 3 και 4.
Στο άρθρο, «Νέα, Έγκυος και Χωρίς Καρκίνο», το περιοδικό Time υποστηρίζει: «Οι γυναίκες που γεννούν πριν την ηλικία των 20 έχουν τον μισό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μία ορμόνη που παράγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι παρέχει προστασία για όλη τους την ζωή». Οι γονείς που σπεύδουν με μία έγκυο έφηβη σε κλινική εκτρώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι της στερούν την προστασία ενάντια σε μία ασθένεια που είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης, και η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μία εκτός προγράμματος εγκυμοσύνη δεν θα σκοτώσει εσάς ή την κόρη σας, όμως ο καρκίνος του μαστού μπορεί.
Μία γυναίκα που θηλάζει έχει κύκλους χαμηλού οιστρογόνου ή δεν έχει καθόλου εμμηνορροϊκούς κύκλους. Έχει μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω της μικρότερης έκθεσης σε οιστρογόνο και της ωρίμανσης των ιστών του μαστού σε υποδιαιρέσεις λοβών τύπου 4. Ο κίνδυνος μειώνεται με μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θηλασμό για 24 μήνες. Οι μητέρες που αφήνουν τα μωρά τους σε παιδικό σταθμό στερούν τους εαυτούς τους από την μείωση κινδύνου που παρέχει ο θηλασμός. Κατά την διάρκεια μίας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, τα επίπεδα οιστρογόνου ανεβαίνουν κατά 2000% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι περισσότερες αποβολές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αφού συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου.
Μία αποβολή στο πρώτο τρίμηνο είναι αρκετά διαφορετική από μια προκληθείσα έκτρωση σε φυσιολογική εγκυμοσύνη. Όταν η εγκυμοσύνη τερματίζεται πριν τα κύτταρα του μαστού ωριμάσουν πλήρως, η γυναίκα απομένει με περισσότερες υποδιαιρέσεις λοβών τύπων 1 και 2 από ότι είχε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης της και άρα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις έφηβες οι οποίες κάνουν έκτρωση πριν την πρώτη τους ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη, για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει ποτέ παιδί και για εκείνες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν κάνει εκτρώσεις, ούτε όλες οι γυναίκες που έχουν κάνει εκτρώσεις αναπτύσουν καρκίνο του μαστού. Εντούτοις η έκτρωση είναι παράγοντας κινδύνου και είναι ο παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευκτεί πιο εύκολα. Οι γυναίκες δεν μπορούν να αλλάξουν το οικογενειακό τους ιστορικό, την ηλικία που αρχίζει η εφηβεία ή την εμμηνόπαυσή τους, αλλά μπορούν να αποφύγουν τις εκτρώσεις.
Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού εκτοξεύτηκε κατά 40% μέσα σε 10 χρόνια (1987-1997), 28 χρόνια μετά την de facto νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Αυστραλία. Αν οποιαδήποτε επιχείρηση είχε τόσο τρομακτικό αποτέλεσμα, θα είχε πτωχεύσει, αλλά οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν ασυγκίνητες. Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού είναι να κάνουμε παιδιά πριν την ηλικία των 30 και να τα θηλάζουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Για αυτά τα μωρά οι σύμβουλοι καρκίνου δεν μιλούν ποτέ.
Η Babette Francis, B.Sc (Hons), είναι συντονίστρια του Endeavour Forum Inc., θυγατρικής του International Coalition on Abortion/Breast Cancer (Διεθνούς Συνασπισμού για Έκτρωση/ Καρκίνο Μαστού).
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από το free press περιοδικό, για τα αποσιωπημένα νέα της υγείας, SAFE.
To SAFE μπορείται να διαβάσετε online εδώ:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >