Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκα και 250 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Σουνιτών και Αλαουιτών μουσουλμάνων (πολέμιοι και υποστηρικτές του Άσαντ αντίστοιχα) στην Τρίπολη του Λιβάνου. Το πρωί της Κυριακής στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού σημειώθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες κατά στόχων της Χεζμπολάχ. Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα σε ομιλία του τόνισε πως οι μαχητές «οι μαχητές του κινήματος θα συνεχίσουν να μάχονται στη Συρία στο πλευρά του Άσαντ και ενάντια σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Αλ Κάιντα» και μισθοφόρους σουνίτες. 

Ads

 
Τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου ελέγχονται από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ«Δύο ρουκέτες Γκραντ έπεσαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο Σάγαχ. Η μία έπεσε σε ένα κατάστημα αυτοκινήτων. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα», δήλωσε πηγή της ασφάλειας.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τραυματίες είναι Σύροι εργαζόμενοι. Η δεύτερη ρουκέτα έπληξε ένα διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το μέρος στο οποίο έπεσε η πρώτη, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.
 
Η επίθεση αυτή, στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ, σημειώνεται μόλις μερικές ώρες μετά την ομιλία του ηγέτη της οργάνωσης Χάσαν Νασράλα, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι οι μαχητές της θα συνεχίσουν να πολεμούν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά των σύρων ανταρτών στην περιοχή Αλ Κουσέιρ της Συρίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με τις ρουκέτες.
 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατά την ομιλία του τόνισε πως οι μαχητές του κινήματος θα συνεχίσουν να μάχονται στη Συρία μέχρι το τέλος και υποσχέθηκε πως το τέλος αυτό θα είναι μια νίκη ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
 
Όπως ανέφερε η Συρία «είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για τη Χεζμπολάχ και την αντίσταση». «Αν η Συρία πέσει στα χέρια των εχθρών τότε το κίνημα θα πολιορκηθεί και το Ισραήλ θα εισβάλει στο Λίβανο», τόνισε. «Αν η Συρία πέσει το παλαιστινιακό θα χαθεί για πάντα», πρόσθεσε.
 
Ωστόσο όπως είπε ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας μεταρρύθμισης στη Συρία είναι πολιτικός και μάλιστα σημείωσε πως αυτή η μεταρρύθμιση απαιτείται καθώς «η σημερινή κυβέρνηση στη Συρία έχει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά της».
 
«Πολλές προτάσεις που έκανε η συριακή κυβέρνηση απορρίφθηκαν από τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, καθώς δεν επιθυμούν το καθεστώς του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Ένα μέρος της συριακής αντιπολίτευσης έχει όντως ένα όραμα και είναι έτοιμο για διάλογο, ωστόσο κάποιο άλλοι δρουν υπό τις εντολές του Πενταγώνου και απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση ειρηνευτικών συνομιλιών».
 
«Η Συρία δεν είναι πια ένα μέρος όπου υπάρχει μια λαϊκή επανάσταση εναντίον ενός πολιτικού καθεστώτος, μάλλον έχει γίνει ένα μέρος για να επιβληθεί ένα πολιτικό σχέδιο υπό την ηγεσία της Αμερικής και της Δύσης και τα εργαλεία της στην περιοχή», ανέφερε ο Νασράλα και επισήμανε:
 
«Όλοι πλέον γνωρίζουν πως υπάρχει ένας άξονας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο καθένας ξέρει επίσης πως αυτός ο άξονας υποστηρίζεται και υποστηρίζει το Ισραήλ, ενώ η Αλ Κάιντα και οργανώσεις εξτρεμιστών σουνιτών σε όλο τον κόσμο πληρώνονται για να συμμετέχουν σε αυτόν». 

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε συγκρούσεις μεταξύ Σουνιτών και Αλαουιτών στην Τρίπολη. Ο εμφύλιος της Συρίας έχει διχάσει τον Λίβανο.
 
Οι Σουνίτες υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, ενώ η σιιτική Χεζμπολάχ υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ (Αλαουίτες). Από την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη σημειώνονται σφοδρές μάχες με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Τα επεισόδια αναγνωρίζονται ως μια επέκταση της σύγκρουσης αντικαθεστωτικών και καθεστωτικών στην Qusayr, στη Συρία, που βρίσκεται στα σύνορα με το Λίβανο.
 
Στις συγκρούσεις στην Τρίπολη έχει παρέμβει και ο στρατός του Λιβάνου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τις περιορίσει ή να τις τερματίσει. Σε όλη την περιοχή έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές.
 
Στη Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου μετά τη Βηρυτό,  έχει ξεσπάσει ένα κύμα βίας μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Άσαντ από τον περασμένο Οκτώβριο. Την τελευταία εβδομάδα η πόλη, περίπου 500.000 κατοίκων, μετατράπηκε ακόμη μια φορά σε πεδίο μάχης. Τα σχολεία και τα καταστήματα έκλεισαν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, που μαίνονταν επί επτά ημέρες στους δρόμους της Τρίπολης.