Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν, σημείωσε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος  Αναστασιάδης, σε γραπτή του δήλωση. Στο μεταξύ, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την πορεία του κυπριακού χρέους, επισημαίνει τον κίνδυνο να πλησιάσει το 149% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει «σε απάντηση των όσων  ανησυχιών ή άλλων σχολίων εκφράζονται σε σχέση με το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων για τα έτη 2008-2012» ότι «το έγγραφο δεν κατατέθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών».

Αντιθέτως, αναφέρει ότι του δόθηκε μετά από δικό του αίτημα, «όχι βεβαίως για να αποτελέσει τη βάση της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν», αλλά «για να είναι σε θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο στάδιο της καλής προετοιμασίας, να γνωρίζει πώς με σοβαρότητα και τεκμηρίωση θα αποσύρει όσες των προτάσεων κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών ηγεσιών ως απαράδεκτες».

Ο κύπριος πρόεδρος σημειώνει ότι είναι γνωστή η θέση του πως, παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω της επικέντρωσης της προσοχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομική κρίσης, κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, των Ηνωμένων Εθνών, μη εξαιρουμένων.

Ads

Προσθέτει επίσης  ότι θεωρεί άνευ αντικειμένου τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού, ήδη, έχει καθοριστεί νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσει με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τον διορισμό συνομιλητή, τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων και την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων.

Στο Εθνικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει και τη νέα διαδικασία που πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.

ΔΝΤ: Ανάκαμψη μετά το 2015

Στην έκθεσή του για την πορεία του κυπριακού χρέους, το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο να πλησιάσει το 149% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια ενώ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 8,7% το 2013 και 3,9% το 2014, πριν αρχίσει να ανακάμπτει το 2015. Οι εκτιμήσεις επίσης κάνουν λόγο για ανεργία στο 17% μέχρι το 2015.

Εάν το σενάριο του ΔΝΤ πραγματοποιηθεί, το έλλειμμα της Κύπρου αναμένεται να φθάσει το 5,9% του ΑΕΠ το 2013 και το 7,7% το 2014, και μετά θα αρχίσει να μειώνεται ενώ η χώρα δεν θα έχει πλεόνασμα πριν το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί από 86% του ΑΕΠ το 2012 σε 109% το 2013 και θα φθάσει μέχρι το 126% το 2014, προτού αρχίσει να υποχωρεί. Το 2020, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης, θα βρίσκεται στο 105% του ΑΕΠ, υπολογίζουν οι τεχνοκράτες του οργανισμού.

Στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ σημειώνει αριθμό παραγόντων που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το χρέος σε επικίνδυνα επίπεδα. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι μακροοικονομικός. Τα stress tests του ΔΝΤ δείχνουν ότι, αν η οικονομία συρρικνωθεί κατά 20% τη διετία 2013 και 2014, το χρέος θα φθάσει το 149% μέχρι το 2016 και το 143% το 2020.