Η κρίση του χαρτιού υγείας χτυπά τη Βενεζουέλα. Δυσκολία στην τροφοδότηση ή προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας; Οι πολίτες της Βενεζουέλας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη του βασικού αυτού είδους υγιεινής. Οι εικόνες στα διεθνή μέσα δείχνουν κενά τα ράφια των σούπερ μάρκετ και μεγάλες ουρές να σχηματίζονται κάθε φορά που φτάνουν νέα αποθέματα. Η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, δηλώνει ότι αντικυβερνητικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα – προκαλούν τεχνητές ελλείψεις ώστε να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Επιπλέον, κατηγορεί μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για προπαγάνδα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανακοίνωσε τέλος ότι θα εισάγει 50 εκ. ρολά χαρτί υγείας για τους πολίτες της.

Ads

 
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η έλλειψη του χαρτιού υγείας δεν είναι η πρώτη που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς υπήρχαν επίσης ελλείψεις σε γάλα, βούτυρο και καφέ. Το Associated Press περιγράφει την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας που είχε ξεμείνει από χαρτί υγείας και σε ένα δεύτερο που είχε εξασφαλίσει μια νέα παρτίδα στο οποίο σχηματίζονταν ουρές αγοραστών.
 
«Αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι. Είμαι 71 χρόνων και αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο» περιγράφει ο Manuel Fagundes. «Ψάχνω επί εβδομάδες. Μου είπαν ότι σε αυτό το μαγαζί θα βρω. Έτσι τώρα στέκομαι στη σειρά» λέει η Cristina Ramos.
 
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις στη Βενεζουέλα απορρέουν από τον έλεγχο των τιμών που πραγματοποιείται ώστε τα βασικά αγαθά να είναι προσιτά στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας αλλά και στον έλεγχο που επιβάλει η κυβέρνηση στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων. 
 
«Οι ελεγχόμενες από το κράτος τιμές – που ορίζονται κάτω από τις εκκαθαριστικές τιμές της αγοράς – έχουν πάντα ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ελλείψεων. Το πρόβλημα ολοένα και θα χειροτερεύει, όπως έγινε και στη Σοβιετική Ένωση» δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Steve Hanke.
 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δηλώνει ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, προκαλούν τεχνητές ελλείψεις σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι προχωρά σε εισαγωγή 760.000 τόνων τροφίμων αλλά και 50 εκ. ρολών χαρτιού τουαλέτας.
 
Ο υπουργός Εμπορίου, Alejandro Fleming κατηγόρησε για την έλλειψη του χαρτιού υγείας την «υπερβολική ζήτηση» που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της «εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης που έχει ως στόχο να διαταράξει την ηρεμία της χώρας». «Η Επανάσταση θα φέρει στη χώρα 50 εκ. ρολά χαρτιού υγείας. Θα τους αποδείξουμε ότι κανείς δεν θα μας κάνει να υποταχθούμε» είπε την Τρίτη στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AVN. «Θα φροντίσουμε να υπάρξει κορεσμός στην αγορά , έτσι ώστε οι άνθρωποι μας να ηρεμίσουν».
 
Ο υπ. Οικονομικών, Nelson Merentes δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή των εισαγωγών από άλλες χώρες, πρώτων υλών, εξοπλισμού και ανταλλακτικών για τις εταιρείες της Βενεζουέλας με αποτέλεσμα τη διατάραξη της παραγωγής τους». «Σημειώνουμε πρόοδο… πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά» τόνισε ο Merentes.
 
Αρκετά είναι τα εργοστάσια που έχουν μειώσει την παραγωγή τους διότι οι έλεγχοι στο ξένο συνάλλαγμα καθιστούν δύσκολη την αποπληρωμή των εισαγόμενων εξαρτημάτων και υλικών. Επιχειρηματίες αναφέρουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας επειδή δεν μπορούν να επεκτείνουν τις γραμμές πίστωσης με τους ξένους προμηθευτές. Ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι κοίταξε τα αιτήματα για το αμερικανικό δολάριο από περίπου 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού και εξετάζει τα αιτήματα αντίστοιχου αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων.
 
Ο Τσάβες είχε επιβάλλει τους ελέγχους αυτούς πριν από περίπου μια δεκαετία προκειμένου να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα καθώς η κυβέρνησή του απαλλοτρίωσε μεγάλα αγροτεμάχια και δεκάδες επιχειρήσεις.