Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την κυβέρνηση της Συρίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 107 υπέρ, 12 κατά, ενώ 59 κράτη απείχαν.

Ads

 
Η Ρωσία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος τονίζοντας πως ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ψήφισμα – καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ που είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο είχε την υποστήριξη περισσότερων χωρών (133), ενδεικτικό του κλίματος και των επιφυλάξεων που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στη Συρία.
 
Αυτές οι επιφυλάξεις, όπως επισημαίνουν αναλυτές, προκύπτουν κυρίως από τις μεγάλες αντιθέσεις που καταγράφονται πλέον στο εσωτερικό των ανταρτών, όπου έχουν προσχωρήσει πάρα πολύ τζιχαντιστές.
 
Η Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ μέσω του μη δεσμευτικού ψηφίσματος καταδικάζει έντονα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ επισημαίνοντας δύο σημεία: Πρώτο τη χρήση βαρέων όπλων σε περιοχές αμάχων και δεύτερο τη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Παράλληλα εκφράζεται η «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο το συριακό καθεστώς να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και ζητείται η «απρόσκοπτη πρόσβαση σε ερευνητές του ΟΗΕ». Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό μέλος της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ είχε αναφέρει πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς και όχι από το στρατό του Άσαντ, ωστόσο λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισήμανε πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.
 
Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως τα θύματα του συριακού εμφυλίου ανέρχονται πλέον σε 80.000. Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά 20.000 από την αρχή του έτους. Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 94.000 εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες πως αυτός ενδέχεται να είναι και πολύ μεγαλύτερος (περίπου 120.000).