Τερμάτισε σήμερα ο στρατός του Μπανγκλαντές τις έρευνες για την ανεύρεση πτωμάτων στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε στα περίχωρα της Ντάκα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.100 εργατών σε βιοτεχνίες ενδυμάτων. Δεκάδες οικογένειες ωστόσο παραμένουν στον τόπο της τραγωδίας περιμένοντας νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Ads

Κρατώντας πλαστικοποιημένες φωτογραφίες, οι συγγενείς περιμένουν στη σειρά σε ένα γραφείο για να δηλώσουν τα ονόματα των αγνοούμενων, την ίδια ώρα που οι αρχές έκλεισαν το χώρο του δυστυχήματος στο Σαβάρ, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα.
 
«Καταρτίζουμε μια λίστα με τους ανθρώπους που αγνοούνται», δήλωσε ο διοικητής της περιοχής Καμρούλ Χάσαν Μόλα και πρόσθεσε πως περίπου εκατό άνθρωποι αναζητούν τους συγγενείς τους.
 
Ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να βρεθούν και άλλα πτώματα στα ερείπια του εννιαώροφου κτιρίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.
 
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 1.127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 24 Απριλίου όταν κατέρρευσε το κτίριο Ράνα Πλάζα, στο οποίο στεγάζοντας πέντε βιοτεχνίες ενδυμάτων.
 
Όπως διευκρίνισε ο Μόλα, οι αγνοούμενοι μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στους 234 ανθρώπους που τάφηκαν σε κρατικό νεκροταφείο, επειδή δεν είχαν αναγνωριστεί και εξαιτίας της αποσύνθεσης των πτωμάτων. «Έχουμε συγκεντρώσει δείγματα DNA από όσους τάφηκαν και θα τα συγκρίνουμε με το DNA των συγγενών τους», πρόσθεσε.
 
Ήδη έχουν αναγνωριστεί 834 θύματα και οι σοροί τους έχουν παραδοθεί στις οικογένειες. Η αναγνώριση έγινε κυρίως χάρη στα κινητά τηλέφωνα και στις ταυτότητες εργασίες που φορούσαν στο λαιμό τους.
 
«Πενήντα εννιά πτώματα παραμένουν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τις αρχές, 2.438 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ανάμεσά τους η 18χρονη Ρέσμα, 17 ημέρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου.