Καθώς η Τουρκία και η Συρία κατηγορούν η μια την άλλη για διπλές βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 46 ανθρώπους σε μια τουρκική μεθοριακή πόλη, το RT παρουσιάζει τους λόγους που οι δυο πρώην σύμμαχοι έχουν γίνει τώρα εχθροί.
Ads
Διαβάστε επίσης: Tvxs Συνέντευξη Συριακός εμφύλιος: Όχι μόνο ένας εμφύλιος
Η μεγαλύτερη σε μήκος συνοριακή γραμμή της Τουρκίας χωρίζει τη χώρα από τη Συρία. Τα σύνορα έχουν κλείσει πλέον και οι δυο χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ρευχανλί, το περασμένο Σάββατο.
Η Τουρκία απέδωσε ευθύνες στη Δαμασκό για πολεμική επίθεση ενώ η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την όποια ανάμιξη κάνοντας λόγο για προσπάθεια αιτιολόγησης ξένης επέμβασης στα εδάφη της.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και Αχμέτ Νταβούτογλου το 2010
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυρίστηκε ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται ένα «παλιό μαρξιστικό δίκτυο τρομοκρατών» που συνδέεται στενά με την κυβέρνηση Άσαντ. «Ήρθε η ώρα να δράσει η διεθνής κοινότητα απέναντι σε αυτό το καθεστώς», είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.
Ο Σύρος Υπουργός Πληροφόρησης, Ομραν Αλ Ζούμπι, έφερε ως αντεπιχείρημα ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ψευδείς κατηγορίες. Η Συρία δεν έπραξε ούτε θα έπραττε ποτέ κάτι τέτοιο επειδή δεν το επιτρέπουν οι αρχές της».
«Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν ήταν πάντα τόσο τεταμένες», σχολιάζει το RT και συνεχίζει: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τώρα, ότι το 2009 οι δυο χώρες έκαναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά τους». Επίσης, τα δύο κράτη πριν από αρκετά χρόνια είχαν υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ελεύθερης μετακίνησης και είχαν γίνει πολλές επισκέψεις σε επίπεδο κορυφής.
Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών αναπτύχθηκαν μαζί και οι οικογένειες ανεξαρτήτως πλευράς αισθάνονται ότι έχουν κοινή καταγωγή. Αλλά με την πολεμοχαρή ρητορική και τις κατηγορίες να πλανώνται στον αέρα ακόμη και αυτές οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί άνευ προηγουμένου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >