Η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των κοινωνιών εδώ και δεκαετίες. Η αντιμετώπισή του φαντάζει ένας δυσεπίλυτος πολυπαραγοντικός γρίφος, που περιλαμβάνει από τον ψυχισμό του χρήστη μέχρι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καρτέλ. Το σύστημα της απαγόρευσης που ακολουθείται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι γεγονός πως έχει αποτύχει και οι φωνές για αποποινικοποίηση της χρήσης και άρση των απαγορεύσεων εντείνονται ως το εναλλακτικό σχέδιο, που σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Το 9ο Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ, που ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Μαϊου, υποστηρίζει ακριβώς αυτήν την ιδέα. «Στόχος είναι η μείωση της βλάβης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και από την ίδια τη νομοθεσία, που τελικά προωθεί τις ουσίες και μεγαλώνει τη ζημιά», δηλώνει στο tvxs.gr ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονομόπουλος που εργάζεται πάνω στον τομέα της φαρμακευτικής απεξάρτησης. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου. 

Ads

 
Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.) πολλοί θάνατοι οφείλονται στην έλλειψη γνώσης της ποιότητας των ουσιών που καταναλώνει ένας χρήστης και στις ανθυγιεινές συνθήκες λήψης. 
 
Το εμπόριο και η εγκληματικότητα απορρέουν από την ίδια την απαγόρευση. «Οι φυλακίσεις, η καταστροφή της υγείας των χρηστών από νοθευμένες ουσίες, ακόμα και η ψυχική βλάβη που προκαλείται από το γεγονός πως οι χρήστες αναγκάζονται να κινούνται στο περιθώριο και στην εγκληματικότητα, όλα αυτά είναι δημιουργήματα της απαγόρευσης», σημειώνει και προσθέτει: 
 
«Η ανάγκη του ανθρώπου να χρησιμοποιεί ουσίες που θα του αλλάξουν τον ψυχισμό είναι διαχρονική ανά τους αιώνες. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Το θέμα είναι αυτή η ανάγκη να ικανοποιείται μέσα σε υγιή πλαίσια».
 
Ο κ. Οικονομόπουλος επισημαίνει πως η βλάβη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες περιορίζεται «μόνο αν υπάρξει νόμιμος έλεγχος των ουσιών». «Η πολιτική της απαγόρευσης έχει αποτύχει οριστικά. Τόσα χρόνια καταγράφεται αύξηση των χρηστών, των θανάτων, της εγκληματικότητας, των φυλακίσεων, καθώς και αύξηση των καινούργιων παράνομων προϊόντων», υπογραμμίζει.
 
«Δεν ζητάμε να πουλιέται κοκαϊνη στα περίπτερα. Αυτό που λέμε είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης και άλλων μαλακών ναρκωτικών και έλεγχος όλων των υπολοίπων. Οι εξαρτημένοι χρήστες να μπορούν αν βρίσκουν νόμιμα την ουσία τους σε ειδικά κέντρα που θα ελέγχουν την ποιότητα του προϊόντος», τονίζει μιλώντας στο tvxs.gr και υπενθυμίζει το παράδειγμα της μεθαδόνης. «Ζητούσαμε τη χορήγηση της μεθαδόνης από το τις αρχές του ‘80  και τελικά η χορήγησή της ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90».
 
Διαβάστε επίσης:

Η υποκρισία με τη κάνναβη και το οικονομικό τραστ
 
Ο Γιώργος Οικονομόπουλος επισημαίνει την υποκρισία και τον παραλογισμό που υπάρχει με την ποινικοποίηση της κάνναβης, δίνει όμως και μια ακόμα διάσταση στο θέμα, αυτή των οικονομικών συμφερόντων.
 
Όπως αναφέρει η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ, το οποίο είναι νόμιμο αν και είναι μια από τις εξαρτησιογόνες ουσίες που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό. Αντίθετα η κάνναβη που είναι μια από τις λιγότερο τοξικές ουσίες βρίσκεται στην παρανομία. «Αυτό γίνεται καθαρά γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν οικονομικά την κάνναβη. Η ‘παράνομη κάνναβη’ είναι αποτέλεσμα οικονομικών συμφερόντων με ένα επικάλυμμα ηθικής».
 
« Η κάνναβη σε σχέση με το αλκοόλ (ανταγωνιστικό προϊόν) δεν προσφέρει κέρδος στους εμπόρους αν νομιμοποιηθεί. Ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει κάνναβη στο σπίτι του. Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό. Το εμπόριο κάνναβης υπάρχει μόνο επειδή είναι παράνομη. Για αυτό το λόγο παραμένει και στην παρανομία. Η κάνναβη έχει και ιατρική χρήση και μάλιστα με σημαντικά αποτελέσματα ακόμα και για τον καρκίνο. Απέναντί της όμως έχει εταιρείες αλκοόλ, νάιλον, χαρτιού κ.α.. Ένα μεγάλο τραστ οικονομικών συμφερόντων που θα πάθουν ζημιά από την απελευθέρωση της».
 
Επιτυχημένα παραδείγματα απελευθέρωσης
 
Χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Τσεχία έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης. Πρόσφατα και οι ΗΠΑ τη νομιμοποιήσαν για ιατρικούς λόγους, ενώ δύο πολιτείες, το Κολοράντο και η Ουάσινγκτον, επέτρεψαν και την ψυχαγωγική χρήση της.
 
Τα αποτελέσματα σε αυτές τις χώρες είναι αδιάσειστα. Μείωση της εγκληματικότητας, των θανάτων αλλά και του ιατρικού κόστους, γιατί «όταν ο χρήστης μπορεί να ελέγχει την ουσία που καταναλώνει προστατεύεται». «Αντίθετα όταν δεν το ελέγχει γίνεται έρμαιο του παράνομου εμπορίου και των νοθευμένων ουσιών».

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών πέτυχε 

Ads

 
Θετικά σημεία στο νέο νόμο αλλά…
 
Σχετικά με το νέο νόμο για τα ναρκωτικά ο Γιώργος Οικονομόπουλος επισημαίνει πως έχει θετικά σημεία, όπως είναι η νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης, που είναι αρκετά σημαντικό ζήτημα για τον αγροτικό πληθυσμό και γενικά για την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο νέος νόμος «διατηρεί το σκοτάδι των νόμων του παρελθόντος, καθώς εξακολουθεί να ποινικοποιεί τη χρήση». «Όσο συνεχίζεται η ποινικοποίηση της χρήση αυξάνεται και η εγκληματικότητα. Ο χρήστης παθαίνει μεγαλύτερη ζημιά από την παρανομία, παρά από την ουσία που καταναλώνει», καταλήγει.