Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουλγαρία από το Φεβρουάριο. Έξι άνθρωποι που αυτοπυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στις πολιτικές που έχουν βυθίσει την κοινωνία στην ανέχεια. Το κίνημα οδήγησε ανάγκασε σε παραίτηση τη βουλγαρική κυβέρνηση και η χώρα οδεύει προς εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαϊου.
Ads
Τελευταίος σε αυτόν τον τραγικό κατάλογο των θυμάτων είναι ένας 47χρονος, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή. «Ήθελα να εξεγερθώ, να αντισταθώ στη δυστυχία», δήλωσε ο Dimitar Dimitrov, που αυτοπυρπολήθηκε αλλά σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των παρευρισκόμενων, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ρεπορτάζ του οποίου αναδημοσιεύει η Global Post.
«Νιώθω ακόμα τις φλόγες και θυμάμαι πως οι φρουροί του προεδρικού μεγάρου επενέβησαν και τις έσβησαν», σημειώνει 51χρονος σιδηρουργός και προσθέτει: «Εγώ τους φώναζα: Μη το κάνετε αφήστε με να πεθάνω».
Ο Dimitar Dimitrov είχε εγκαύματα σε πάνω από 25% του σώματός του, κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος, ενώ αντιμετώπιζε και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τελικά μετά από σειρά χειρουργικών επεμβάσεων πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 10 Απριλίου.
«Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται τι οδήγησε έναν άνθρωπο να κάνει κάτι τέτοιο», αναφέρει και συνεχίζει: «Ο λόγος είναι η διάλυση της χώρας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 23χρόνων, για να μην αναφέρουμε τα προηγούμενα 45 χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης».
«Αν και μερικοί κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα, οι απλοί άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και δίνουν καθημερινό αγώνα για να κερδίσουν το ψωμί τους», ανέφερε.
Οι αυξήσεις (διπλασιασμός) της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα στη Βουλγαρία. Ήταν οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις από το 1997, που είχαν ξεσπάσει εξαιτίας του υπερπληθωρισμού.
«Για μένα ήταν μια μεγάλη συσσωρευμένη πίεση, που ξέσπασε στο τέλος. Πάντα πίστευα πως ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει τελικά τι συνέβαινε στη χώρα», σημειώνει ο Dimitar Dimitrov
Με την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε η «μακροοικονομική σταθερότητα», ωστόσο η κοινωνία βυθίστηκε στην φτώχεια. Στη Βουλγαρία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι μηνιαίες αποδοχές κατά μέσο όρο ανέρχονται σε περίπου 400 ευρώ, ενώ οι συντάξεις σε 138 ευρώ, οι χαμηλότερες στο ΕΕ των 27.
«Τι χώρα είναι αυτή που ο μηνιαίος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διπλάσιος από τη σύνταξη», διερωτήθηκε ο Dimitrov. «Λένε πως θα αυξήσουν τις συντάξεις. Πως; Παίρνοντας χρήματα από τους ανέργους για να τα δώσουν στους συνταξιούχους. Είναι παράλογο», τόνισε.
Όπως σημειώνει η διαφθορά και η γραφειοκρατία οδήγησαν στο κλείσιμο του εργαστηρίου του, πριν από περίπου δύο χρόνια. Δεν είναι η εξαίρεση. Χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το κόστος ζωής για μια μέση τετραμελής οικογένεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 1.156 ευρώ, περίπου 300 ευρώ για κάθε μέλος. Ωστόσο πάνω από το 90% της βουλγαρικής κοινωνίας έχει μισθό κάτω από αυτό το επίπεδο.
«Η έλλειψη χρημάτων βασανίζει τους ανθρώπους. Είναι το μόνο που σκέφτονται. Ζουν κάτω από συνεχή πίεση για να τα βγάλουν πέρα. Και δεν βλέπω κανένα φως στο τούνελ», τόνισε.
Παρά την έντονη δυσαρέσκεια το κυβερνών κόμμα του Μπορίσοφ διατηρεί το προβάδισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο φαίνεται να υπολείπεται του ποσοστού που χρειάζεται για μια κυβερνητική πλειοψηφία. Αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει νέος γύρος μαζικών κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές.
«Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανένα κόμμα. Είναι όλα ίδια. Ολιγαρχία και διαφθορά», δήλωσε ο Dimitrov και κατέληξε:
«Δεν πρόκειται να επαναλάβω την πράξη μου σίγουρα. Δεν θα αυτοπυρποληθώ ξανά. Η ζωή συνεχίζεται. Οι πληγές στα χέρια μου έχουν αρχίσει να επουλώνονται και θα μπορώ σύντομα να δουλέψω. Ίσως η 22χρονη κόρη μου να μπορέσει να δει τη Βουλγαρία να μετατρέπεται σε μια κανονική χώρα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >