Ένοχη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίθηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δύο ακόμα υποθέσεις αντιμετώπισης μεταναστών απο τις ελληνικές αρχές.

Ads

 
Η πρώτη περίπτωση αφορά τον ανήλικο Αλβανό υπηκόου Μπαρζιαμάζ, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι δεν είχε στην κατοχή του νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα.
 
Ο ανήλικος Αλβανός παρέμεινε κρατούμενος για τρεις ημέρες και η απέλαση του αποφασίσθηκε, χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα αμφισβήτησης της νομιμότητας της κράτησης του. Οι ελληνικές αρχές καταδικάστηκαν για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και καλούνται να καταβάλλουν 2.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε αδίκημα.
 
Επίσης η Ελλάδα καταδικάστηκε και για την περίπτωση του Γεωργιανού υπηκόου Κετεβάν Τσχαρτισχβίλι, ο οποίος είχε υποστεί κακομεταχείριση από τις ελληνικές αρχές, κατά τη διάρκεια της κράτησης του μέχρι να απελαθεί.
 
Η καταδίκη αφορά στην παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
 
Ο Τσχαρτισχβιλι είχε υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα στις ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να αμφισβητηθεί η συνεχιζόμενη κράτηση του, αλλά, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, αυτά απορρίφθηκαν συστηματικά.
 
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του, τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλλει 8.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως μέσα στο Μάριο απελάθηκαν 815 μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (99 άτομα), το Πακιστάν (81 άτομα), το Ιράκ (40 άτομα), την Αλγερία (34 άτομα), τη Ρουμανία (16 άτομα) και το Μπαγκλαντές (13 άτομα). Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός απελάσεων από τον περασμένο Αύγουστο ανέρχεται σε 8.689 άτομα.