Οι έποικοι της Τζέιμστάουν, της πρώτης αγγλικής αποικίας στην Αμερική, που ιδρύθηκε στην Βιρτζίνια, είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, αποκαλύπτει ανάλυση των οστών 14χρονου κοριτσιού, ανακοίνωσαν ανθρωπολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

Ads

Υποφέροντας από τον λιμό στη διάρκεια του χειμώνα του 1609-1610, όταν το 80% των εποίκων έχασε τη ζωή του, ορισμένοι προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν εγκεφαλική ουσία και ιστούς από το πρόσωπο νεκρής έφηβης για να τραφούν με αυτά, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων, προφανώς για να το σπάσουν, αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, επισημαίνει ο Ντάγκλας ‘Οουσλεϊ, ο ανθρωπολόγος ανέλυσε τα οστά του κρανίου και της κνήμης.

“Η απελπισία και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν οι έποικοι στο Οχυρό Τζέιμς το χειμώνα της χρονιάς εκείνης αποκαλύφθηκαν από τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν μετά θάνατον τη σορό του νέου κοριτσιού” υπογράμμισε ο ίδιος.

Ads

“Η πρόθεση τους ήταν σαφής: ήθελαν να διαμελίσουν το σώμα, να πάρουν τον εγκέφαλο και τους ιστούς του προσώπου για να τραφούν” εξήγησε ο Όουσλεϊ, προσθέτοντας πως δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο να το κάνουν.

Αρχικά προσπάθησαν να σπάσουν το μετωπιαίο οστό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια χτύπησαν το πίσω μέρος του κρανίου με ένα μικρό τσεκούρι, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαραστήσουν λεπτομέρειες από την ζωή του κοριτσιού το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία, αναλύοντας έναν γομφίο και το στάδιο ανάπτυξης των οστών στο πηγούνι. Από τον σκελετό δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 10%.

Επίσης κατάφεραν να προσδιορίσουν πως όταν πέθανε ήταν περίπου 14 ετών, αλλά δεν προσδιόρισαν το αίτιο θανάτου.

Ομως χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογιών, οι ερευνητές αναδημιούργησαν μια πιθανή εικόνα του προσώπου της εφήβου. Το μοντέλο αυτό θα αποτελέσει τμήμα της έκθεσης για τους ιατροδικαστικούς φακέλους του Τσέζαπικ τον 17ο αιώνα.

Τα οστά της έφηβης θα εκτεθούν στην Τζέιμστάουν κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκαν.