«Οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά», δήλωνε λίγο ημέρες μετά το Πάσχα του 2010 από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την υπαγωγή της Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τρία χρόνια μετά, το σκάφος εξακολουθεί να βυθίζεται.
Ads
Το Πάσχα του 2013 περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι άνεργοι, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 586 ευρώ, ο αριθμός των αστέγων έχει εκτιναχθεί, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2003, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 35,6% των μικτών αμοιβών, η ύφεση εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 4,5%, το δημόσιο χρέος έφτασε το 2012 στο 156,9% του ΑΕΠ.
Πάσχα 2010: Το μνημόνιο έρχεται
Τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα του 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάριζε πως «η Ελλάδα δεν θα προσέλθει στο ΔΝΤ και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κατάσταση μόνη της», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε δύο ημέρες μετά σίγουρος πως η Ελλάδα θα ανακάμψει σύντομα, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί πλέον παρελθόν το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης.
Στις δημοσκοπήσεις των ημερών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέγραφαν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, με το κυβερνών κόμμα πάντως να προηγείται κατά 10 περίπου μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με έρευνα της Vprc που δημοσίευσε το tvxs.gr στις 6 Απριλίου, παρόλες τις αρνητικές γνώμες για επιμέρους οικονομικά μέτρα, μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης δυσκολευόταν να χαρακτηρίσει συνολικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, εάν δηλαδή είναι προς θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό αποδιδόταν στις προσδοκίες των πολιτών για θετικές αλλαγές, καθώς και στο ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πληγεί έντονα η εικόνα της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, το spread των 10ετών κρατικών ελληνικών ομολόγων άγγιζε τις 408 μονάδες βάσης, ενώ η Eurostat έκανε λόγο για εκτίναξη του ελλείμματος στο 14% του ΑΕΠ το 2009.
Σε αυτό το κλίμα, στις 23 Απριλίου, ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους την προσφυγή της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Από το ηλιόλουστο Καστελόριζο, φορώντας σκούρο κοστούμι και μια μοβ γραβάτα, τόνισε στο διάγγελμά του: «Οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».
Πάσχα 2011: Κοινωνική και πολιτική κρίση
Πάσχα στη σκιά της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αναμένοντας την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που πρέβλεπε εξοικονόμηση 26 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2015 (3 δις το 2011 και 23 δις έως το 2015), αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δις, έκαναν το 2011 οι Έλληνες πολίτες.
Ένα περίπου χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, τα μέτρα που λήφθηκαν μετέβαλλαν ριζικά τη ζωή των Ελλήνων, εντείνοντας την κοινωνική, αλλά και την πολιτική κρίση. Παράλληλα, μεταβλήθηκε και το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρούσε την «αναδιάρθρωση της οικονομίας» -αφενός με την προσφυγή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό και αφετέρου με τις προσπάθειες μετεξέλιξής του, που έχουν δίχασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση κι επηρέασαν τις αγορές.
Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν το έλλειμμα του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ, αναθεωρημένο προς τα πάνω σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για έλλειμμα 9,5%.
Πάσχα 2012: Με το βλέμμα στις κάλπες
Το περσινό Πάσχα η προσοχή ήταν στραμμένη στις κάλπες. Στα μέσα Απριλίου, το εκλογικό σκηνικό παρέμενε θολό, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν την αδυναμία αυτοδυναμίας και τα δύο μεγάλα κόμματα να κινούνται σε χαμηλά ποσοστά. Σε υψηλά επίπεδα κινούνταν τα κόμματα της Αριστεράς που σχεδόν ισοψηφούσαν, ενώ τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή έμπαιναν άνετα στη Βουλή.
Στις δηλώσεις του, ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε στην ανάγκη αυτοδυναμίας στοχοποιώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την πρωτιά επεδίωκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πάντως παράθυρο για συνεργασίες. Στο κενό έπεφτε η πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, τόσο προεκλογικά με κοινά ψηφοδέλτια στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, όσο και μετεκλογικά με συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέρριπτε τις προτάσεις αυτές ενώ ο Φώτης Κουβέλης μιλούσε για συνεργασία σε μια αντιμνημονιακή λογική αλλά εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.
«Πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, οι Έλληνες αντλούμε, σήμερα, το μέγα μήνυμα: Ότι, μετά το Γολγοθά και τα Πάθη, έρχεται η Ανάσταση», δήλωνε στο πασχαλινό του μήνυμα ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι ξένοι δανειστές πάλι τόνιζαν χωρίς περιστροφές την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, καθώς και την τήρηση από αυτήν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Με σαφείς παρεμβάσεις επισήμαιναν στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και, για το λόγο αυτό, πρέπει από τις εκλογές να αναδειχθεί ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τη συνέχιση της προσπάθειας.
Την ίδια ώρα οι πολίτες επέλεγαν να περάσουν το Πάσχα στα σπίτια τους. Η έξοδος των εκδρομέων ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης τιμής της βενζίνης και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >