Ανάμεσα στους πολλούς πολιτικούς, που από σπόντα βρέθηκαν κατά καιρούς σε κάποια  κυβέρνηση, είναι αναμφισβήτητα ο καθηγητής της χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ads

Κι είναι από διπλή σπόντα. Πρώτα γιατί μέχρι την Τρίτη το βράδυ, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ αντιστοιχούσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν πήρε, καθώς ο πρόεδρος του δεν ήθελε τον Χρυσοχοϊδη στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη επειδή, όπως είχε γράψει το ΒΗΜΑ δυο ημέρες νωρίτερα, στη λίστα των προς υπουργοποίηση, που είχαν συντάξει στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν για το συγκεκριμένο υπουργείο ο ευρωβουλευτής των ΟΠ, Νίκος Χρυσόγελος.

Όπως έγραφε το ΒΗΜΑ «οι… κακές γλώσσες λένε ότι στο ΠαΣοΚ δεν ξεχνούν ότι προεκλογικά, κατά την παρέμβασή του ο κ. Κον Μπεντίτ, στις 23 Μαΐου από το Στρασβούργο , αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με το «πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς» και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Οι απαντήσεις του κ.Χρυσόγελου ήταν δύο τύπων. Στο αρχικό δημοσίευμα είχε απαντήσει ότι «στο κόμμα δεν έγινε καμία πρόταση», στη συνέχεια είχε στείλει μία επιστολή στην οποία δεν διασκέδαζε ούτε τις εντυπώσεις περί Κον Μπεντίτ, στον οποίο αφιέρωνε μία ολόκληρη παράγραφο, ούτε το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση:

«Αν η νέα κυβέρνηση και το νέο Κοινοβούλιο κάνουν µεγάλη τοµή στον τρόπο που λειτουργεί µέχρι σήµερα το πολιτικό σύστηµα στην Ελλάδα και ανοίξουν τον δρόµο για ουσιαστική εµβάθυνση της δηµοκρατίας, οι Πράσινοι έχουµε ρόλο να παίξουµε – ακόµα και χωρίς να συµµετέχουµε στην Βουλή ή στην κυβέρνηση», έγραφε.

Όμως η «νέα κυβέρνηση», στην οποία αναφερόταν, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος, ήταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία εξακολουθεί να κυβερνά και σήμερα, ενώ στους Οικολόγους Πράσινους η πλειοψηφία του 2012 έχει παραχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τη θέση της σε μία συμμαχία των υποστηρικτών του Νίκου Χρυσόγελου και του προκατόχου του στην ευρωβουλή, Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Η αριστερή συνέντευξη

Αυτό σημαίνει ότι η χθεσινή συνέντευξη του δεύτερου με την ιδιότητα του συντονιστή των ΟΠ στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία δηλώνει «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την αριστερά» και προσθέτει ότι σε ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κον Μπεντίτ στην Ελλάδα, θα είναι «αναμφισβήτητη η συμβολή του στο ελληνικό πράσινο κόμμα», δεν μπορεί να αφορά το ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με όσους προεκλογικά, την ώρα που ακουμπούσε την εξουσία, τον χαρακτήριζαν επικίνδυνο, δεν υφίσταται.

Η τεράστια πρoβολή και μόνο των δηλώσεων Κον Μπεντίτ από το MEGA και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάτι λέει, σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν την επιστολή της υπευθύνου του κόμματος για διεθνή θέματα, Ρένας Δούρου, με τίτλο «τι κρίμα κύριε Κον Μπεντίτ».

Η μόνη λογική ερμηνεία της δήλωσης Τρεμόπουλου, είναι η αγωνία του να απαντήσει με δημιουργική ασάφεια στους 15 από τους 32 του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ, που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του προηγούμενου Σαββάτου, όταν οι 17 ενέκριναν την εγγραφή 184 μελών της ΠΑΣΠ στους ΟΠ. Οι 15 του καταλογίζουν επιδίωξη συνεργασίας σε έναν πόλο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΟΠ με επικεφαλής τον Κον Μπεντιτ.

Η ρήξη στους ΟΠ συνέπεσε με τηδιαρροή στα ΝΕΑ της νέας πρόσκλησης Βενιζέλου προς Κουβέλη, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές στη ΔΗΜΑΡ και «σε άλλους πολιτικούς φορείς.» 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα επιδιώξει τη συστράτευση με όσα κόμματα ή φορείς το επιθυμούν «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς». 

Σύμφωνα με την απάντηση της πλειοψηφίας των 17 (από τους 32) του ΠΣ των ΟΠ στη μειοψηφία που αποχώρησε, «στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι η εδραίωσή μας στην κοινωνία, η ανάπτυξη των κινημάτων των πολιτών, η συνέχιση της αυτόνομης πετυχημένης συμμετοχής μας στο ευρωκοινοβούλιο και στην Αυτοδιοίκηση αλλά και η είσοδός μας στην ελληνική Βουλή.»

Τόσο στην ανακοίνωση που μιλά για «συνέχιση της αυτόνομης πετυχημένης συμμετοχής στο ευρωκοινοβούλιο», όσο και στη συνέντευξη Τρεμόπουλου, δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στη διεκδίκηση της επανεκλογής πράσινου ευρωβουλευτή με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, ενώ ο Κον Μπεντίτ δεν αναφέρεται ως ενδεχόμενος επικεφαλής της ευρωλίστας των ΟΠ, αλλά του «ελληνικού πράσινου κόμματος».

Η ευρωάστεγη ΔΗΜΑΡ

Την ίδια στιγμή η ΔΗΜΑΡ, η θεωρητικά πιο ευρωπαϊστική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, έχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Δεν έχει εταίρους στην Ευρώπη.

Διότι το ενδεχόμενο να ενταχθεί  στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκαλεί όρους από το Βενιζέλο, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ, Χάνες Σβόμποντα, μετά την οποία έγινε σαφές ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε τέτοιο θέμα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μόνη ευρωπαϊκή διέξοδος για τη ΔΗΜΑΡ είναι η ένταξη του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, την οποία πολλά στελέχη της θα επιθυμούσαν. Προϋπόθεση γι’ αυτήν όμως, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΠΚ, είναι η συναίνεση των Οικολόγων Πράσινων, η οποία όμως με τις παρούσες εσωκομματικές ισορροπίες, είναι αδύνατο να κερδηθεί.

Η ενίσχυση όμως της εκλογικής δύναμης της τρέχουσας πλειοψηφίας με την προσθήκη 184 νέων μελών (που πάρκαραν προσωρινά στους ΟΠ, όπως είπε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), σε ένα εκλογικό σώμα περίπου 200 στο προηγούμενο συνέδριο, δημιουργεί ένα ευνοϊκό πεδίο για αλλαγή των συσχετισμών, παρά το γεγονός ότι η αίτηση του φερόμενου ως επικεφαλής τους για απόσπαση στους ΟΠ, δεν έγινε δεκτή.

Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ είναι η μόνη αριστερά, στην οποία μπορεί να αναφερόταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στη συνέντευξη του και το κόμμα που επέλεξαν δημοσίως στις εκλογές του Ιουνίου πολλοί πολιτικοί φίλοι του Νίκου Χρυσόγελου.

Την ίδια στιγμή, η σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα των ΟΠ ετοιμάζεται για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος όντως εννοεί το «χωρίς ηγεμονισμούς», μπορεί τότε να έχει πολλούς ισότιμους συνομιλητές. Με τη βοήθεια του μετά βεβαιότητος εκτός επομένου υπουργικού σχήματος προσωπικού του φίλου, καθηγητή Λιβιεράτου, μπορεί να προχωρήσει στην χαρτογράφηση του χώρου των υποστηρικτών των μεταρρυθμίσεων:

«Ως χώρα χρειάζεται να επεξεργαστούµε ένα συνεκτικό, εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση το οποίο θα έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, θα προωθήσει κοινωνικά δίκαιες, ισορροπηµένες κι αποτελεσµατικές µεταρρυθµίσεις που θα αντιµετωπίσουν τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα µε ενίσχυση, όµως, παράλληλα της κοινωνικής συνοχής».

Νίκος Χρυσόγελος 21.06.2012

«Η κυβέρνηση πρέπει να εργασθεί συστηματικά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, καταπολεμώντας όλα τα φαινόμενα γραφειοκρατίας, σπατάλης, διαφθοράς, ιδιοποίησης των δημοσίων πόρων και φοροδιαφυγής, που στέκονται εμπόδιο στη δίκαιη προσαρμογή και την ανόρθωση της χώρας». 

Φώτης Κουβέλης 15.04.2013

«Τώρα που είναι ασφαλέστερο το δημοσιονομικό πλαίσιο και το έδαφος πιο εύφορο, τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές».

Ευάγγελος Βενιζέλος 07.01.2013  

«Η ελληνική πολιτική οικολογία χρειάζεται ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό-φεντεραλιστικό, μεταρρυθμιστικό, φιλικό προς την παραγωγική και βιώσιμη επιχειρηματικότητα και αποφασιστικό εκπρόσωπο της μη-βίας».

Αλέξανδρος Αποστόλου-Νίκος Ράπτης, από την ομάδα πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ των ΟΠ 05.02.2013