«Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Σύμφωνα με το Reuters, οι υφυπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όπως και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, διαπίστωσαν πως «η κατάσταση στην Κύπρο εξελίσσεται σε έναν κυκεώνα». Οι ίδιοι συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να προστατευτεί η Ευρώπη από μια πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Περιθώριο για συμφωνία έως την ερχόμενη Δευτέρα δίνει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ads
Σύμφωνα με το Reuters στα πρακτικά της διάσκεψης ένας εκ των συμμετεχόντων φέρεται να λέει πως τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να υπάρξουν λογικές λύσεις. Παράλληλα επισημαίνει πως «θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη».
«Η (κυπριακή) βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γερμανός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία και τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα» εφόσον τηρηθούν οι παράμετροι της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Όπως σημείωσε σε περίπτωση εξόδου της Κύπρου από το ευρώ θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να «διαχωριστεί» το υπόλοιπο της ευρωζώνης και να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα.
«Θα πρέπει να προωθήσουμε κάποιους νέους νόμους. Συνολικά είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις εκροές».
Κλείνοντας την συνομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση χαρακτηρίζοντάς την «ομιχλώδη», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση της Λευκωσίας να μην λάβει μέρος σε αυτή. «Η οικονομία πρόκειται να υποστεί μεγάλη ζημιά στην Κύπρο, ό,τι κι αν συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί (στις κινήσεις) κεφαλαίων». Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξουν και νέες τέτοιες επαφές τις επόμενες ημέρες
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου συνεχίζει την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα τις συζητήσεις στη Μόσχα με στόχο να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος δανειοδότησης της Κύπρου από τη Ρωσία, ώστε οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να μην πληγούν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >