Μια ημέρα μετά το ηχηρό «όχι» της Κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων η κυβέρνηση στρέφεται στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να αντληθούν τα 5,8 δις ευρώ. Η Κύπρος στρέφει το βλέμμα της πλέον στη Ρωσία. Ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα (θα παραμείνει και την Πέμπτη) ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Ν.Αναστασιάδη να επισκεφτεί τη χώρα. «Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται» δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του. Εν τω μεταξύ στην Κύπρο η τρόικα επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέμεινε για μια ώρα και αποχώρησε χωρίς δηλώσεις, ενώ την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του σχεδίου B. Την Πέμπτη στις 09.30 ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για άρση του αδιεξόδου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κούρεμα καταθέσεων σε μια πιο ήπια μορφή σε συνδυασμό με κάποια «καλή» είδηση από τη Μόσχα. 

Ads

 
Στο Προεδρικό Μέγαρο οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς την Τετάρτη με στόχο την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η τρόικα δεν δέχτηκε την εναλλακτική λύση που πρότεινε η κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Φιλελεύθερος επικαλείται κυβερνητική πηγή που διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Τρόικα απέρριψε το Σχέδιο Β’ της Κύπρου.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το πρωί της Τετάρτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, και την εξεύρεση των 5,8 δισ. που χρειάζονται οι τράπεζες.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί με το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν την εναλλακτική πρόταση που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, που επικαλείταιη εφημερίδα, στη σύσκεψη της Κεντρική Τράπεζας συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι σχετικά με την εξεύρεση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων.

Ads

Διαβάστε επίσης; Κλειστές έως την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες 

Το «σχέδιο των δυο νομοσχεδίων» προβλέπει με το ένα νομοσχέδιο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και με το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας». Την Κεντρική Τράπεζα επισκέπτεται και το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο προηγουμένως ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του στη Βουλή. 
 
Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις τράπεζες γέφυρας θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
 
Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες διαψεύστηκαν και τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Διάσωση της Κύπρου μέσω Gazprom «βλέπουν» οι ΝΥΤ

Στροφή προς τη Ρωσία

 
Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος έχει συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας για εξεύρεση τρόπων οικονομικής στήριξης της Κύπρου. Θα μείνουμε στη Μόσχα μέχρι να πετύχουμε συμφωνία, δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το ρωσικό δάνειο. Η Κύπρος έχει ζητήσει στο παρελθόν από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.
 
Λίγο νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ανέφεραν πως η Λαϊκή Τράπεζα θα πουληθεί στους Ρώσους, ωστόσο η Κυβέρνηση της Κύπρου διέψευσε τις πληροφορίες. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές».
 
Ο Μιχάλης Σαρρής μετά τη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε πως «είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση και επισημάναμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση».
 
«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.
  
Στη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.

Κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει στην υπόθεση της Κύπρου, έχει γίνει, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να βρεθεί λύση που να μην έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Μόσχας – ΕΕ. Το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε., δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το RT ερωτηματικό παραμένουν τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η Ρωσία ώστε να χρηματοδοτήσει την Κύπρο. Σύμφωνα με τη Wall Street η Λευκωσία προτείνει ως ανταλλάγματα τραπεζικές μετοχές και συμμετοχή στις ενεργειακές επενδύσεις.
 
Μάλιστα η New York Times αναφέρουν πως ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom φέρεται να έχει προσφέρει σχέδιο διάσωσης που προβλέπει να δανείσει χρήματα στην Κύπρο με αντάλλαγμα να δοθούν δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», προκειμένου να χρηματοδοτήσει την Κύπρο, η Ρωσία έχει θέσει όρους όπως η εξυπηρέτηση σε θέματα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού του ρωσικού στόλου που πλέει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η ουσιαστική συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.