Χθες πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην Ελλάδα, όπου συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ρωσική εταιρία ενδιαφέρεται εκ νέου για την διαδικασία πώλησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην αμερικανική πρεσβεία. Η Gazprom φέρεται να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει αντικειμενικότητα στην διαδικασία πώλησης, φοβούμενη έξωθεν πιέσεις.
Ads
Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο αναπληρωτή πρόεδρο της Gazprom, που σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία είναι το δεξί χέρι του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν παρευρέθηκε κανείς άλλος – ούτε καν μεταφραστής – εκτός από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μίλερ ζήτησε να υπάρξει αντικειμενικότητα και διαφάνεια στο διαγωνισμό (υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές είναι στις 12 Απριλίου), καθώς και να μην υπάρξει εμπλοκή λόγω έξωθεν πιέσεων από την Δύση, που δεν επιθυμούν να περάσουν οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην Ρωσία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, φέρεται, σύμφωνα με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, να είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με πλήρη αντικειμενικότητα και πως είναι υποχρεωμένη να επιλέξει την μεγαλύτερη προσφορά.
Μετά την συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση, όμως η Gazprom ανακοίνωσε εκ νέου το ενδιαφέρον της για τον διαγωνισμό. Η αμερικανική πρεσβεία, βέβαια, φαίνεται να βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την χθεσινή συνάντηση.
Μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας, οι πιθανότητες εν γένει συμμετοχής της Gazprom σε διαγωνισμούς για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.
Ο Μίλερ, μάλιστα, έδειξε ενδιαφέρον εκτός από την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και για τον αγωγό South Stream, όπως και για την συνεργασία με ελληνικές εταιρίες για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα λειτουργούν με ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Αλεξέι Μίλερ, παρόλα αυτά, εξέφρασε τις ενστάσεις του στον Κωστή Χατζηδάκη όσον αφορά την εγγυητική επιστολή της τάξης του 20% του τιμήματος, την οποία ζητά η ελληνική κυβέρνηση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο εάν η συμφωνία δεν καρποφορήσει. Η εγγύηση για την περίπτωση της Gazprom ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >