Tην ενόχλησή του για το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν τους έχει ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ads

Μιλώντας στον Βήμα FM, o κ. Χατζησωκράτης σημείωσε: «Ξέρετε ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Βεβαίως, υπάρχει κι ένα ζήτημα από την τρόικα και ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε τις σκέψεις του για τα ζητήματα αυτά. Κι είμαστε βέβαιοι -και το λέω με έντονο τρόπο- ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις θέσεις μας και θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, όπως ακριβώς αξίζει να τα αντιμετωπίσει».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως «η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν  να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».
 
Τονίζει ακόμη αναγκαία την προώθηση μέτρων όπως, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η  ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο και η διαμόρφωση πλαισίου κοινωνικής προστασίας.
 
Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των στελεχών της κυβέρνησης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε συγκλίσεις χωρίς συμφωνία. Νέες συναντήσεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα πραγματοποιούνται σήμερα, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν έως και τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.
 
Πάντως πηγές των υπουργείων δήλωναν χθες το βράδυ ότι υπήρξε πρόοδος αναφορικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης και για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, ενώ πολιτική λύση θα αναζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες για την αποχώρηση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι τέλος του 2013.
 
Στο μεταξύ, στο θέμα της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της στην Αθήνα για να συρρικνώσει τον αριθμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τόσο ώστε να συνεχιστεί η ροή της χρηματικής βοήθειας».