Συζήτηση με θέμα «Τι παιδεία θέλουμε;» διοργανώνεται την Τρίτη 12 Μαρτίου στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των ΚΡΙΣΗ-ΜΩΝ Σεμιναρίων «Κοινωνία σε κρίση-– κοινωνία σε (ανα)συγκρότηση».
Ads
Το μέλλον και η κατεύθυνση της εκπαίδευσης υπήρξαν στην Ελλάδα ένα από τα πιο δυναμικά ιστορικά πεδία συγκρότησης κοινωνικής κριτικής και διεκδικήσεων. Εδώ και δυο, τουλάχιστον δεκαετίες, κατά τις οποίες οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο αλλάζουν το συνολικό πλαίσιο της εκπαίδευσης, της έρευνας νέας γνώσης και του πολιτισμού, η παιδεία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης, η οποία, τώρα, αφορά τους συνολικούς προσανατολισμούς των κοινωνιών. Είναι πεδίο που διασταυρώνονται αντίθετα συμφέροντα και διαφορετικά οράματα.
Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια σθεναρή αντίσταση στις διαρκείς επιθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, δεν παρήχθη εντούτοις ένας λόγος προσανατολισμένος προς το μέλλον. Ποια παιδεία θέλουμε στη νέα ψηφιακή εποχή στην οποία αλλάζουν σταθερές αιώνων, από την εποχή του έντυπου λόγου και του Διαφωτισμού; Ποιες αξίες θέλουμε να διαποτίζουν την παιδεία αυτή; Πώς θα επιτύχουμε μια συνολική αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος;
Αυτοί είναι οι άξονες της συζήτησης «Τι Παιδεία θέλουμε», την οποία οργανώνει η πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατία και της Κοινωνίας ως ένα ανοιχτό φόρουμ, το οποίο θα συνεχιστεί και μετά την αρχική συζήτηση.
Συμμετέχουν με σύντομες παρεμβάσεις: Νίκος Θεοτοκάς (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αντώνης Λιάκος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αριστείδης Μπαλτάς (Πολυτεχνείο), Μαρία Νικολακάκη (Πανεπιστήμιο Πελοππονήσου), Μαρία Ρεπούση (βουλευτής), Βασιλική Σακκά (διδάκτωρ ιστορίας-εκπαιδευτικός), Γιώργος Σταθάκης (βουλευτής) Γιώργος Σταμέλος (Πανεπιστήμιο Πατρών).
Συντονίζει ο Γιάννης Γιανουλόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, στις 19:15, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 60 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.
Ακολουθούν βίντεο του προηγούμενου κρίση-μου σεμιναρίου με θέμα: «Δημοκρατία – Μεταδημοκρατία – Δικαιώματα»:
Εισηγήσεις: Ελένη ΒΑΡΙΚΑ, (Université Paris VIII), Αλέξανδρος ΚΙΟΥΠΚΙΟΛΗΣ, (ΑΠΘ), Γεράσιμος ΚΟΥΖΕΛΗΣ, (ΕΚΠΑ)
Συντονισμός: Αθηνά ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Εισαγωγικό Σχόλιο Α. Αθανασίου:
Εισήγηση Ε. Βαρικα:
Εισήγηση Α. Κιουπκιολή:
Εισήγηση Γ. Κουζέλη:
Απαντήσεις στις Ερωτήσεις του Κοινού:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >