Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή ενάντια στο το σχέδιο «Αθηνά» πραγματοποίησαν την Τετάρτη φοιτητές. Το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Συνολικά, από τα 481 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπήρχαν πέρυσι, μετά τις συγχωνεύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο «Αθηνά» παραμένουν τα 384. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα με συνθήματα: «Θέλουμε πτυχία και όχι κουρελόχαρτα», «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε σκλάβοι των μονοπωλίων».
Φοιτητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο Κρήτης οι φοιτητές του ΤΕΙ Δομικών Έργων προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι το τμήμα τους καταργείται.
Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, με τον δήμαρχο Δ.Κουνενάκη να καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νομού είναι καλύτερες από του Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι στο σχέδιο Αθηνά στο νομό παρέμενε το τμήμα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ «μετά από παρεμβάσεις του καθηγητικού κατεστημένου του Ηρακλείου» το απόγευμα το τμήμα έφυγε από τον Αγιο Νικόλαο.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, τονίζοντας ότι υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία τους.
Ανοιχτός σε αλλαγές εμφανίστηκε ο Αρβανιτόπουλος
Την ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ λίγο πριν από την παρουσίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχεδίου «Αθηνά». Με αφορμή τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα επί του σχεδίου, ο υπουργός εμφανίστηκε ανοικτός να προχωρήσει κατά τη συζήτησή του σε αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, αλλά και με τον όρο ότι θα βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.
«Έγινε διάλογος και ενσωματώσαμε κάποιες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση, αν υπάρξει κάποια πρόταση που είναι λογική και βελτιώνει τα πράγματα φυσικά θα τη δεχτούμε», τόνισε. Αναφορικά με το ζήτημα των μετακινήσεων των φοιτητών, των οποίων τα τμήματα κλείνουν, ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε πως οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και πως οι ελάχιστοι φοιτητές που θα κληθούν να αλλάξουν πόλη «θα έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται».
ΔΗΜΑΡ: Το σχέδιο δημιουργεί προβλήματα
Σε έντονο ύφος είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ κατά του σχεδίου «Αθηνά» που εν μέσω των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), το σχέδιο ‘Αθηνά’ δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας άκουσε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, το υπουργείο Παιδείας «δεν έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ που επιχειρούσε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ίδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων».
«Η χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση «χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας».
Πρώτη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή
«Έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Έτσι, θέσαμε κάποιους στόχους όπως, να μην υπάρχει δραματική μείωση ανθρώπων που επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα αλλά και οι εισακτέοι να φοιτούν πραγματικά και να αποφοιτούν από ισχυρά ιδρύματα, με ανταγωνιστικά πτυχία ώστε να εντάσσονται στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα και η μετακίνησή του στο Καρπενήσι, καθώς όπως είπε, δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ανέφερε ο υπουργός.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, για ρυθμίσεις που δεν αντέχουν σε λογική, ενώ αμφισβήτησε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα. «Είμαι σίγουρος ότι οι παρατηρήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, θα ληφθούν υπόψη ώστε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία. Είναι δυνατόν να υποχρεώσετε ένα παιδί στο μέσον των σπουδών του να αλλάξει;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης. Παράλληλα ζήτησε να δοθούν στα κόμματα οι σχετικές μελέτες που έγιναν καθώς και η σύνθεση των επιτροπών που εκπόνησαν το σχέδιο «Αθηνά».
Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». «Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται τεκμηρίωση για κάθε περίπτωση», υπογράμμισε.
«Και ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο Σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο», υπογράμμισε.
Έντονες διαφωνίες εξέφρασε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες».
«Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που θα γίνει με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε η κ. Ρεπούση. Ταυτόχρονα επέκρινε έντονα το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε μία ιδιωτική εταιρία την καταγραφή των στοιχείων. Ακόμα, η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι δεν ορίζεται με σαφήνεια στο νόμο με ποιες προϋποθέσεις συγχωνεύονται τμήματα.
«Εμείς πιστεύουμε στη ριζική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια. Εμείς λέμε, επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και δημιουργία μεγάλων σχολών. Το σχέδιο Αθηνά δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη. Πρέπει το υπουργείο να δει ξανά την διαδικασία και να φέρει καινούργιο προεδρικό διάταγμα με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια», υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.
Την αντίθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο σχέδιο «Αθηνά» εξέφρασε η εκπρόσωπος του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου, υποστηρίζοντας ότι «οι φοιτητές καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών και οδηγούνται σε απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».
Την πλήρη διαφωνία του κόμματος του με το σχέδιο Αθηνά εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. «Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές να μην μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές και να οργανώσουν τους αγώνες τους», επεσήμανε ο κ. Λαμπρούλης.
Το σχέδιο Αθηνά
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >