Με έντονο το προσφυγικό πρόβλημα το 1927 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναθέτει στον Γερμανό αρχιτέκτονα Beusel την σχεδίαση ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Με μεγάλη χορηγία του Εμμανουήλ Μπενάκη και του Μαρίνου Κοργιαλένου το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 1930. Η αρχιτεκτονική του πληροί όλες τις τελευταίες εξελίξεις της νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής της εποχής. Η αρχική του δυναμικότητα άγγιζε τις 185 κλίνες. Βέβαια το νοσοκομείο γνωρίζει διαρκώς κτιριακές επεκτάσεις. Η τελική του μορφή τελειόποιήθηκε τα 1978 με την ανέγερση εννιαόροφης πτέρυγας.

Ads

image

Εκείνα τα χρόνια δίπλα στο νοσοκομείο και προς την πλευρά της Μεσογείων είχε ανεγερθεί οικοδομή που θα φιλοξενούσε πολυώροφο νοσηλευτικό κέντρο. Τελικά το τσιμεντένιο κουφάρι έμεινε για πολλά χρόνια σε αχρηστία. Όπως ήταν λογικό πέρα από το παρωχημένο της κατασκευής είχε ήδη υποστεί σημαντικές φθορές. Με εντυπωσιακό τρόπο το 1995 διοργανώνεται η ελεγχόμενη κατεδάφισή του με εκρηκτική ύλη. Πέντε χρόνια αργότερα την θέση του έλαβε ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας το «Ερρίκος Ντυνάν».
 

Το μεγάλο νοσηλευτικό κέντρο που δημιουργεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην περιοχή, αποτελεί για την περιοχή των Αμπελοκήπων το πρώτο σημαντικό κτίσμα. Δημιουργεί παράλληλα μέχρι και σήμερα ένα ισχυρό τοπόσημο που σταδιακά μετατρέπεται σε τοπωνύμιο έτσι ώστε μια ολόκληρη περιοχή να αποτελείται Ερυθρός.
 

Ads

image

Ο άλλοτε προσφυγικός οικισμός ανατολικά των Αμπελοκήπων εξελίσσεται σε μια αξιόλογη συνοικία της πόλης των Αθηνών. Τα ονόματα γύρω από το «Κοργιαλένιο – Μπενάκειο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» κινούνται γύρω από την ιστορια της οργάνωσης. Η οδός «Ερυθρού Σταυρού», «Κοργιαλένου», «Σοφίας Σλήμαν» περιστοιχίζουν το μεγάλο τετράγωνο του Ερυθρού. Με την Πλατεία Μεσολωρά απέναντι από το νοσοκομείο να φιλοξενεί την προτομή της ιδρύτριας της Σχολής Νοσοκόμων ΕΕΣ Αθηνά Μεσολωρά. 

Η Αθήνα πίσω απ’ τη βιτρίνα