Το Bosco Verticale αποτελεί το πρώτο κάθετο δάσος, που πρόκειται να αλλάξει την μέχρι τώρα εικόνα της πόλης του Μιλάνου, προσφέροντας παράλληλα ανάσα στην επιβαρημένη ατμόσφαιρα του εμπορικού κέντρου της Ιταλίας. Επιμέλεια Νικολέττα Ρούσσου. 

Ads

Ένα δάσος δημιουργείται στο κεντρικό Μιλάνο, που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το φυσικό τοπίο που έχουμε συνηθίσει. Αρχιτέκτονες της ιταλικής πόλης, έχουν δημιουργήσει το κάθετο δάσος, που έχει ως στόχο να επαναφέρει ένα μικρό κομμάτι της φύσης στη τσιμεντένια πόλη.   
 
Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το να βρει κανείς ένα πνεύμονα πρασίνου αποτελεί πλέον έκπληξη. Ωστόσο μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, οι κάτοικοι του Μιλάνου δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στην επαρχία προκειμένου να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, αλλά το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν ψηλά.
 
Το κάθετο δάσος, απλώνεται σε δύο νεόκτιστες πολυκατοικίες 112 και 80 μέτρων αντίστοιχα, στην κεντρική Ισόλα, που καλύπτονται από πλούσια βλάστηση και συγκεκριμένα, από 730 δέντρα, 5.000 θάμνους και 11.000 φυτά. Το αρχιτεκτονικό αυτό εγχείρημα, πρόκειται να αλλάξει την όψη του μεγάλου βιομηχανικού αστικού κέντρου, προσφέροντας μια διαφορετική αισθητική στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας.
 
Το Bosco Verticale, όπως ονομάζεται το σχέδιο στα ιταλικά, το οποίο θα κοστίσει 65 εκατομμύρια, θα είναι το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα κάθετου δάσους, σύμφωνα με τους Στέφανο Μποέρι, Γκαναντρέα Μπαρέκα και Τζιοβάνι λα Βάρα, τους αρχιτέκτονες, που ανέλαβαν το σχέδιο για την εταιρεία Boeri Studio.
 
Το σχέδιο του κάθετου δάσους θα αποτελέσει βασικό παράγοντα αύξησης της βιοποικιλότητας και της προστασίας των κατοίκων από τον ήλιο και την ηχορύπανση, ενώ σύμφωνα με την Boeri Studio, η βλάστηση στα κτίρια θα ισούται με ένα εκτάριο δάσους, κάτι που αυξάνει την οικολογική του αξία.   
 
Οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν δύο χρόνια με βοτανολόγους, για να αποφασίσουν ποιες ποικιλίες και ποια μεγέθη φυτών θα ταίριαζαν καλύτερα. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αργότερα αυτόν τον χρόνο, τα δέντρα θα ποτίζονται κυρίως μέσω της ανακύκλωσης των απόνερων (γκρίζο νερό), ενώ την φροντίδα τους θα αναλάβει το προσωπικό των κτιρίων, που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου αστικής αναδόμησης και ανάπτυξης που λέγεται Porta Nuova.
 
Πηγή: Spiegel