Μετά το πολυβραβευμένο «Crash», ο Πολ Χάγκις με την «Κοιλάδα του Ηλά» βάζει στο στόχαστρό του τον παραλογισμό του πολέμου και τον τραυματισμένο ψυχισμό των θυμάτων του.

Ένα αντιπολεμικό δράμα, που κέρδισε το βραβείο SIGNIS στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Λέοντα στο ίδιο φεστιβάλ, ενώ ο Τόμι Λι Τζόουνς ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου.

Υπόθεση

Ένας βετεράνος του στρατού, ο Hank Deerfield (Tommy Lee Jones), πληροφορείται πως ο άρτι αφιχθείς από το Ιράκ γιος του αγνοείται. Μεταβαίνει στο Μεξικό και πληροφορείται ότι ο νέος άνδρας έχει διαμελιστεί, πυρποληθεί και θαφτεί σε ένα χωράφι. Με τη βοήθεια μιας τοπικής αστυνομικού, προσπαθεί να βρει την άκρη μιας τρομακτικής ιστορίας.

Ποια γεγονότα οδήγησαν στην άγρια δολοφονία ενός στρατιώτη που ως και λίγες μέρες πριν υπηρετούσε την πατρίδα του;  Η ηγεσία του στρατοπέδου προσπαθεί να πάρει την υπόθεση πάνω της θέτοντας στο περιθώριο τις αστυνομικές αρχές. Ο Hank όμως σκαλίζει την υπόθεση και τα ευρήματά τους θα συγκλονίσουν την κοσμοθεωρία του.