Η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια σατιρική αλληγορία της οκνηρίας της αστικής τάξης. Κυκλοφόρησε το 1978 και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Λοκάρνο και το Δεύτερο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Σικάγο, αλλά και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Υπόθεση

Τέσσερις άντρες, ένας πατέρας και οι τρεις γιοι του (Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Διαλεγμένος, Δημήτρης Πουλικάκος) κληρονομούν ένα αρχοντικό σπίτι, στη μέση ενός εύφορου κήπου. Μαζί με το σπίτι κληρονομούν και την όμορφη υπηρέτρια (Όλγα Καρλάτου), και πέφτουν σε λήθαργο, απ' τον οποίο βγαίνουν μόνο για να φάνε και να κάνουν σεξ με την υπηρέτρια. Ο μικρότερος γιος δυσφορεί, εξαιτίας της κατάστασης και, όταν βρίσκει τυχαία ένα βιβλίο με την ιστορία της γαλλικής επανάστασης, ξεσηκώνεται αποφασισμένος να ξεφύγει από τη στασιμότητα και τον εφιαλτικό εγκλεισμό. Ακολουθεί την υπηρέτρια και, προσπαθώντας να βγει από την «κοιλάδα της νάρκης», αποκοιμιέται στον κορμό ενός δέντρου.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Όλγα Καρλάτου, Δημήτρης Πουλικάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Διαλεγμένος, Κώστας Σφήκας
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος (Βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Albert Cossery)
Μουσική: Mahler Gustav
Διάρκεια: 118 λεπτά
Έτος παραγωγής: 1978