Το μετέωρο βήμα του πελαργού είναι μια δραματική ταινία του Θόδωρου Aγγελόπουλου που γυρίστηκε το 1991. Ο σκηνοθέτης φτιάχνει ένα έργο-μεταίχμιο πάνω στην απελπισία του τέλους του αιώνα και τη διασταύρωση δύο όμορων πολιτισμών (Αλβανία - Ελλάδα).

Υπόθεση

Ένας πολιτικός, έπειτα από μία συνεδρίαση στη Βουλή, όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του, κι εξαφανίζεται χωρίς ν’ αφήσει κανένα ίχνος. Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού. Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και στη Γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη. Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει κι εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μία στιγμή να μας δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται. Σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο, όπου έχει καταφύγει, στην απομόνωση ενός κόσμου με δικό του θεό και νόμο, συμπιεσμένο ανάμεσα σε εμπόδια, σύνορα και όρια, όλα μετεωρίζονται σε μια αβέβαιη πραγματικότητα…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Τονίνο Γκουέρα, Θανάσης Βαλτινός

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Τραγούδι: Χάρις Αλεξίου

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Σκηνογραφία: Μικές Καραπιπερής

Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό, Δώρα Χρυσικού, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Δημήτρης Πουλικάκος, Ηλίας Λογοθέτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αθηνόδωρος Προύσαλης κ.ά.

Διάρκεια: 142΄