Η «Ερωτική επιθυμία» είναι ταινία παραγωγής 2000, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας ανεπίσημης τριλογίας, μαζί με το πρώτο μέρος, Ημέρες Αγριότητας (Days of Being Wild) του 1991 και το τελευταίο 2046 του 2004. Και στις τρεις ταιίες ο κύριος άξονας είναι ο ερωτισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η ταινία εκτυλίσσεται στο Χονγκ Κονγκ, το 1962. Ο Τσάου μετακομίζει με τη σύζυγό του σε νέο διαμέρισμα και γνωρίζει την όμορφη γειτόνισσα Λι-Ζεν, που είναι επίσης παντρεμένη. Γίνονται φίλοι και συνειδητοποιούν ότι οι σύζυγοι τους διατηρούν ερωτική σχέση. Εκμυστηρεύονται τις υποψίες τους ότι οι δυο τους σύζυγοί είναι παράνομο ζευγάρι. Ο Τσόου πείθει τη Σου να «παίξουν» αυτό που φαντάζονται ότι συμβαίνει με τους συντρόφους τους, και σιγά σιγά η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο παιχνίδι και το αληθινό ειδύλλιο χάνεται.

Η ανακάλυψη αυτή θα τους φέρει πιο κοντά, όχι όμως όσο κοντά θα ήθελαν. Ο ηθικός φραγμός τους τους εμποδίζει να ζήσουν τη δική τους ιστορία, καταλήγοντας να ζήσουν έναν ανεκπλήρωτο και ασύμπτωτο έρωτα, με τον Γουάι να καταγράφει τις απελπισμένες ματιές τους και τον αυτοβασανισμό που έχουν υποβάλλει στον εαυτό τους.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει  δηλώσει ότι αυτό που ήθελε να αποτυπώσει μέσα από την ταινία του, δεν είναι μόνο η ιστορία μιας σχέσης αλλά και  η νοοτροπία ενός ολόκληρου λαού σε μια δεδομένη στιγμή μέσα στο χρόνο, όπως τον βιώνουν οι άνθρωποι του.