Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλιέντε, βρίσκεται νεκρός. Αυτοκτόνησε (πολλοί λένε ότι δολοφονήθηκε) καθώς οι δυνάμεις του - με τη στήριξη των Αμερικάνων - δικτάτορα, Αουγούστο Πινοσέτ, πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο. Με αφορμή την επέτειο το Tvxs.gr προβάλει το ντοκιμαντέρ «Χιλή: Τα χρόνια Πινοσέτ» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

Επί πολλά χρόνια, το καθεστώς Πινοσέτ παρουσιαζόταν ως μοντέλο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλες τις χώρες της λατινικής Αμερικής. Ποιά ήταν όμως η πραγματικότητα για όσους την έζησαν απο κοντά;

Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του προέδρου της Χιλής, ο διάσημος Χιλιάνος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, τότε  σωματοφύλακας του Αλλιέντε, ακούει την θανατική του καταδίκη από το ραδιόφωνο: αν δεν παραδοθεί αμέσως, ο στρατός έχει διαταγή να τον εκτελέσει, όπου τον βρεί.

Μετά από πολλές περιπέτειες ο Σεπούλβεδα συλλαμβάνεται και βασανίζεται φρικτά από τις χιλιανές μυστικές υπηρεσίες στις ίδιες φυλακές όπου βασανίζουν και την Βερόνικα Νέγκρι: το μοναδικό αμάρτημα της τελευταίας είναι ότι ο σύζυγος της και ο πατέρας της είναι υποστηρικτές του Αλλιέντε. Σε μία συγκλονιστική συνέντευξη η Νέγκρι περιγράφει τα βασανιστηρια (συνεχείς βιασμοί με ποντίκια, ηλεκτροσόκ κλπ) που υπέστη. Χρόνια αργότερα η Νέγκρι  καταφεύγει ως πολιτικός πρόσφυγας στις ΗΠΑ με τα δύο παιδιά της. Ο ένας απ αυτούς, ο Ροδρίγο Ρόχας, γίνεται φωτογράφος και πηγαίνει στην Χιλή για να καλύψει τις διαδηλώσεις εναντίον του Πινοσέτ την δεκαετία του 80. Θα συλληφθεί από την χιλιανή αστυνομία που θα τον κάψει ζωντανό…

Η τρίτη η ιστορία αφορά τον Τσάρλς Χόρμαν, έναν νεαρό αμερικανό δημοσιογράφο που ζεί την εποχή του πραξικοπήματος στο Σαντιάγκο. Ο Χόρμαν μαθαίνει από σύμπτωση την συμμετοχή των αμερικανών στο πραξικόπημα και προσπαθεί να φύγει από την χώρα επειδή φοβάται για την ζωή του. Θα συλληφθεί από την χιλιανή μυστική αστυνομία, προφανώς με αμερικανική υπόδειξη και θα δολοφονηθεί: είναι η υπόθεση του “Αγνοούμενου” που έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά.

Οι τύχες του Σεπούλβεδα, της Νέγκρι και της Τζόις Χόρμαν, της γυναίκας του αμερικανού δημοσιογράφου που μυνήει τον Κισσινγκερ ως υπεύθυνο για την δολοφονία του συζύγου της, θα συναντηθούν ξανά όταν ο Πινοσέτ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο κατηγορούμενος για δολοφονίες και εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας.