Το ντοκιμαντέρ «Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα» είναι μια παραγωγή του 1981 σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού.

Τι έγινε στη Βάρκιζα; Τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα; Πώς αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ; Ποιος ο ρόλος των Άγγλων; Ποιος ο ρόλος των αστικών κομμάτων; Με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας; Ποιος υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ; Τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο, στην Καζέρτα; Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού; Ποιο το δίλημμα της Αριστεράς; Τι είπε ο Άρης στη Λαμία; Τι έγινε στη σύσκεψη των καπετάνιων;- Γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη  και γιατί δεν εκπληρώθηκε το όραμα του Ε.Α.Μ.;

Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ, Άρη Bελουχιώτη. Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του EAM και του EΛAΣ κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Bελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Bάρκιζας, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.

Ο βίος και η πολιτεία του Άρη Βελουχιώτη, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και ένα οδοιπορικό στα μέρη που έδρασε ο ΕΛΑΣ, σε ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τα γεγονότα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός
Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός
Αφηγητής: Γιώργος Σαμπάνης
Μουσική ενορχήστρωση και διεύθυνση: Λουκιανός Κηλαϊδόνης
Παραγωγή: 1981
Διάρκεια: 113'