Τα αιτήματα της τρόικας να ιδιωτικοποιηθούν κερδοφόρες ημικρατικές εταιρείες και κυρίως να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων πάνω από το σημερινό 10% διακυβεύουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη και εφαρμογή Μνημονίου στη Λευκωσία. Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο Χριστόφια να αναζητεί προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα 3,5 δις από άλλες πηγές προκειμένου να αποφύγει μια συμφωνία χρηματοδότησης αλλά και λιτότητας με την τρόικα. Δημοσιογραφικοί και πολιτικοί κύκλοι στην κυπριακή πρωτεύουσα εκτιμούν ότι το ΑΚΕΛ καθυστερεί σκόπιμα την επίτευξη μιας επώδυνης λύσης κερδίζοντας χρόνο ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

Ενδεικτικές της σύγχυσης η οποία επικρατεί γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι οι αντιφατικές δηλώσεις ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους (και) την εβδομάδα που πέρασε. Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωνε ότι η διαδικασία βαίνει καλώς, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αλλά και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μιλούσαν για επαχθείς όρους τους οποίους θέτει η τρόικα και οι οποίοι δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τη Λευκωσία. Μάλιστα, κύκλοι του Προεδρικού έσπευσαν να διευκρινίσουν προς τους δημοσιογράφους ότι οι θέσεις τις οποίες εκφράζει ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι εκείνες οι οποίες οφείλουν να ληφθούν υπόψη.

Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί κατά της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής την οποία πρεσβεύει η τρόικα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κυπριακή κρίση στην ασυδοσία των τραπεζών. Αυτή η στάση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενισχύσει την άποψη που τον θέλει να κερδίζει χρόνο προκειμένου να αναλάβει την υπογραφή του Μνημονίου η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Σενάρια κάνουν λόγο ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά από μία ενδεχόμενη παραίτηση Χριστόφια. Ο αντίλογος σε όλη την προηγούμενη εκδοχή επικαλείται τους κινδύνους τους οποίους θα επιφύλασσαν για την κυπριακή οικονομία ανάλογες εξελίξεις.

Σε δυο «στρατόπεδα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυπριακή διαπραγματευτική πλευρά φέρεται να έχει χωριστεί στα δύο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αγωνιούν για την υπογραφή του Μνημονίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα οι ανάγκες χρηματοδότησης, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εμπορίου οι οποίοι παρουσιάζονται να μην δείχνουν τον ίδιο ζήλο για τη σύναψη μιας συμφωνίας λιτότητας. Έκθεση της Merrill Lynch τοποθετεί χρονικά την υπογραφή του Μνημονίου μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι τα επόμενα κυπριακά ομόλογα λήγουν στις 3 Ιουνίου.

Ads

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέβαλε εκ νέου αίτημα δανειοδότησης από τη Μόσχα, προκειμένου να διασφαλίσει έστω 1 δις (από τα αρχικά προσδοκώμενα 5 δις) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών έως το Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε προβεί σε αντίστοιχο αίτημα προς την Κίνα, χωρίς αποτέλεσμα.

Πάντως, οι συζητήσεις της Λευκωσίας με την τρόικα φαίνεται ότι εξελίσσονται θετικά σε σχέση με την αξιολόγηση του κυπριακού χρέους, το οποίο οι εκπρόσωποι των «επίδοξων» δανειστών της χώρας κρίνουν σε αυτή τη φάση βιώσιμο (120% του ΑΕΠ).

«Αγκάθια»

Η τρόικα στην Κύπρο πιέζει για περικοπές δαπανών και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά τα δύο ζητήματα τα οποία φαίνεται να αποτελούν τα κυριότερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι οι αξιώσεις για ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών εταιρειών (βλ.CYTA) και κυρίως για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σε επίπεδο που θα ξεπερνά κατά πολύ το σημερινό 10% -το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς θεωρείται στην Κύπρο βασικό συστατικό των ρυθμών ανάπτυξης που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια καθώς κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο όγκο διεθνών κεφαλαίων.

Ο χρόνος εκποίησης των ακινήτων (18 μήνες εισηγείται η τρόικα, 5 χρόνια η κυβέρνηση), το συνταξιοδοτικό (περικοπές και αύξηση ορίων ηλικίας), η κοινωνική ασφάλιση (τάση προς ιδιωτικοποίηση) και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στη Λευκωσία και την τρόικα -πόσο μάλλον η συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη δέσμευση του προωθούμενου Ταμείου Υδρογονανθράκων για την αποπληρωμή του χρέους.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν», επισήμανε η υπουργός Εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο θα διαρκέσει η αποστολή της τρόικας, ούτε αν θα χρειαστεί να υπάρξει και νέα αποστολή. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των συζητήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν εν μέσω του αδιεξόδου το οποίο επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Μνημονίου μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας.