Στις αρχές του 1985 τέθηκε η πρόταση από τον μουσικό Bob Geldof για μια συναυλία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το μαστιζόμενο από την πείνα λαό της Αιθιοπίας. Η πρωτοφανής σε συμμετοχή καλλιτεχνών συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1985, ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και Αγγλία, και συγκέντρωσε περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση του λιμού στην Αιθιοπία.

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC τον Οκτώβριο του 1984 έφερε το κοινό της Βρετανίας αντιμέτωπο με την φοβερή πραγματικότητα που επικρατούσε στην μαστιζόμενη από το λιμό Αιθιοπία. Λίγο καιρό αργότερα, ο μουσικός και ακτιβιστής Bob Geldof και ο Midge Ure συγκεντρώνουν δεκάδες διάσημους καλλιτέχνες της εποχής και ηχογραφούν το single «Do They Know It's Christmas? / Feed The World», ως συγκρότημα με τον τίτλο «Band Aid» προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το λαό της Αιθιοπίας.

Η ανταπόκριση του κόσμου και τα έσοδα ξεπερνούν τις προσδοκίες των καλλιτεχνών που πλέον οργανώνουν μια μαραθώνια συναυλία με τον τίτλο «Live Aid» για τον ίδιο σκοπό. Στη συναυλία θα συμμετείχαν δεκάδες διάσημοι τραγουδιστές και συγκροτήματα και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και Αγγλία, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Status Quo, Style Council, Boomtown Rats, Ultravox, Spandau Ballet, Joan Baez, Elvis Costello, The Hooters, Opus, B.B. King, Billy Ocean, Ozzy Osbourne/Black Sabbath, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Judas Priest, Paul Young, Alison Moyet, Bryan Adams, Dire Straits, Queen, David Bowie, Mick Jagger, The Who, Elton John, Madonna, Paul McCartney, Neil Young, Eric Clapton, Duran Duran, Bob Dylan, Keith Richards, U2, The Beach Boys, Patti LaBelle είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν είτε ζωντανά, σε κάποια από τις σκηνές που είχαν στηθεί σε Αγγλία, ΗΠΑ ή στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, είτε μέσω κάποιου προηχογραφημένου βίντεο.

Τις συναυλίες παρακολούθησαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια τηλεθεατών σε εξήντα χώρες του κόσμου, σε μια από τις μεγαλύτερες ζωντανές δορυφορικές συνδέσεις όλων των εποχών, μέχρι εκείνη την εποχή, με διάρκεια περίπου 16 ωρών. Στο Στάδιο JFK της Φιλαδέλφιας των ΗΠΑ παρευρέθησαν 99.000 άνθρωποι ενώ στο Στάδιο Wembley του Λονδίνου περίπου 82.000 άτομα.

Μέσω τριακοσίων τηλεφωνικών γραμμών οι τηλεθεατές μπορούσαν να κάνουν τις δωρέες τους για το λαό της Αιθιοπίας. Σύμφωνα με τον Geldof, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έκανε τις κατά κεφαλή υψηλότερες δωρεές, παρά την οικονομική κρίση που έπληττε τη χώρα. Η μεγαλύτερη ατομική δωρεά έγινε από την βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι που δώρισε 1 εκατομύριο στερλίνες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Geldof.

Πηγές: Wikipedia.org, live8live.com, Herald.co.uk