(Τοποθέτηση Κ. Δρακονταειδή στο Δ.Σ. της 13/4/2011,
για την πλήρη παραχώρηση της Διαχείρισης των Δικτύων Ύδρευσης -Αποχέτευσης και των Βιολογικών Καθαρισμών στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε..)

Ads

Να λοιπόν που «έσκασε μύτη» και στη Λευκάδα η ΕΥΔΑΠ. Λέω ‘και στη Λευκάδα’, γιατί αυτήν την περίοδο, επιδιώκει να «σκάσει μύτη» και σε άλλα μέρη της Ελλάδας με έναν και μοναδικό σκοπό, να αναλάβει την πλήρη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών των δήμων.
Ποια είναι όμως η ΕΥΔΑΠ;
Είναι μια Ανώνυμη Εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, της οποίας αυτήν τη χρονική στιγμή το δημόσιο κατέχει το 61% των μετοχών.
Αυτή η ΕΥΔΑΠ που ξέρουμε σήμερα, σε πολύ λίγους μήνες, θα είναι μια άλλη εταιρία καθαρά ιδιωτική.
Αυτό προκύπτει από τα εξής στοιχεία:
α) ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα από τον Ιούνιο του 2010, την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ (Αθήνα) και της ΕΥΔΑΘ (Θεσσαλονίκη).
β) με βάση το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που υπέγραψε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες (σύμφωνο για το ευρώ), ανέλαβε την υποχρέωση εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, σε ύψος 50 δις ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνετε και η ΕΥΔΑΠ, μαζί με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Η σχετική ανακοίνωση ήταν να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για αμέσως μετά το Πάσχα.
γ) με βάση το μνημόνιο, ο υπουργός εθνικής οικονομίας Παπακωνσταντίνου, διαχωρίζει τα δίκτυα και τις υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, από την διαχείριση των δικτύων, η οποία διαχείριση θα δοθεί σε ιδιώτες. Αυτό ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό του 2011, το περασμένο Δεκέμβριο.
δ) στην πρώτη σελίδα της προγραμματικής σύμβασης αναφέρει: «…οι παρακάτω υπογράφοντες 1. το ελληνικό δημόσιο 2. η εταιρία με την επωνυμία ΕΥΔΑΠ (εναλλακτικά στην παρούσα και κατ’ εφαρμογή των συνδυασμένων διατάξεων… δύναται να συμβληθεί θυγατρική εταιρία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που θα συσταθεί με ειδικό σκοπό την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης…»
Αυτήν την περίοδο, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ έχει κατρακυλήσει. λόγω της κρίσης. Για μα μπορέσει λοιπόν η κυβέρνηση να ανεβάσει την τιμή της μετοχής της και να την πουλήσει ακριβότερα, προχωρά, με διαδικασίες εξπρές, στη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με δήμους, ώστε να δείξει μεγαλύτερο αντικείμενο δραστηριοτήτων.
Είναι φανερό λοιπόν, και μόνο τυφλοί δεν το βλέπουν, ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε μια πλήρως ιδιωτική ΕΥΔΑΠ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΥΔΑΠ

Θέλω εδώ να θέσω υπ’ όψιν του Δ.Σ. ορισμένα στοιχεία που αφορούν την ΕΥΔΑΠ και το διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Μπάρδη. Είναι στοιχεία ήδη δημοσιοποιημένα σε εφημερίδες (Καθημερινή – Ελεύθερος Τύπος) και blogs. Παράλληλα, έχει γίνει και σχετική επερώτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτά:
Ο κ. Μπάρδης έχει διατελέσει επί 21 χρόνια συνεργάτης της Veolia, ήταν διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης, ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες του τρίτου κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει για λογαριασμό της πολυεθνικής αυτής εταιρίας τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το ίδιο έκανε και στην Ελλάδα, όπου εκπροσωπούσε τη Veolia. Μάλιστα, από το 1999 που η ΕΥΔΑΠ έγινε ανώνυμη εταιρία επεδίωκε την εξαγορά πακέτου μετοχών, αλλά κυρίως την ανάληψη του management της εταιρίας.
Η Veolia Environment είναι η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών περιβάλλοντος στον κόσμο. Έχει δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 330.000 υπαλλήλους. Παρέχει για πάνω από 155 χρόνια υπηρεσίες και λύσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές.
Είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Παρισίων και Νέας Υόρκης. Το 2008 η εταιρία είχε έσοδα πάνω από 36,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 1,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Veolia, αποτελεί τη συνέχεια του γαλλοαμερικανικού κολοσσού εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων VIVENDI, που ελέγχει μεγάλο μέρος των υδάτινων πόρων τόσο σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Η Veolia μέσω του κ. Μπάρδη επεδίωκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2002 να εξαγοράσει ποσοστό της ΕΥΔΑΠ, αλλά και το 10% των μετοχών που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 60% περίπου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, το 30% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και το υπόλοιπο 10% των μετοχών κατέχει η Αγροτική Τράπεζα.
Εδώ θέλω να σημειώσω ότι πολύ σύντομα, η Αγροτική θα εκποιήσει το ποσοστό 10% που κατέχει.
Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Μπάρδης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο διαβεβαίωσε ότι από τις 9 Μαρτίου του 2009 έχει αποχωρήσει από τη Veolia επειδή δεν συμφωνούσε με την πολιτική «αποικιακού» χαρακτήρα που ακολουθούσε η εταιρία. Επίσης η Veolia είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και η αλληλογραφία της ΕΥΑΘ προς την πολυεθνική διαβιβαζόταν στον κ. Μπάρδη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2002 ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ελευθέριος Τζέλλας είχε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τη Veolia (τότε VIVENDI WATER S.A.) για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Δεν είναι όμως μόνο η Veolia που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ. Αρκετές ακόμη μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές και εγχώριες, ενδιαφέρονται για τα «φιλέτα» της Εταιρείας.
Εκτός από τη Veolia, η γαλλική Suez, αλλά και οι ελληνικές ‘ΕΛΛΑΚΤΩΡ’ και ‘ΤΕΡΝΑ’, μέσω θυγατρικών τους εταιριών, επιδιώκουν να αναλάβουν με παραχώρηση τη βελτίωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των δικτύων της ΕΥΔΑΠ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ελέγχετε από τον κ. Μπόμπολα και η ΤΕΡΝΑ από τον κ. Περιστέρη. Όλως τυχαίως δύο μεγαλοστελέχη της Τέρνα έχουν τοποθετηθεί Γενικοί Γραμματείς υπουργείων!!!
Ο κ. Μπάρδης, έχοντας διατελέσει διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης της Veolia, γνωρίζει από πρώτο χέρι τους τρόπους διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αφού έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες του τρίτου κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει για λογαριασμό της πολυεθνικής αυτής εταιρίας τη διαχείριση των υδάτων τους.
Πρόσφατα απέστειλε ερωτηματολόγιο στο σύνολο των διευθυντικών στελεχών της ΕΥΔΑΠ για τα λειτουργικά θέματα της εταιρίας. Τις απαντήσεις θα επεξεργαστεί η VEOLIA –καθώς ο ίδιος ανακοίνωσε- η οποία και θα επανέλθει με προτάσεις και παρατηρήσεις για τη λειτουργική βελτίωση της ΕΥΔΑΠ.
Τα ερωτήματα που τίθενται από τους δημοσιογράφους είναι:
Μέσα από ποια διαδικασία επελέγη η VEOLIA, να υποβάλει προτάσεις επιχειρησιακής βελτίωσης στην ΕΥΔΑΠ. Έγινε σχετικός διαγωνισμός, κι αν έγινε, με τι τίμημα επελέγη η VEOLIA. Πόσο δεσμευτικές θα είναι οι προτάσεις της; Μήπως η πιο πάνω ‘δωρεάν’ πραγματογνωμοσύνη είναι ακτινογραφία της ΕΥΔΑΠ-πρόκριμα για τη VEOLIA και τη διεκδίκηση του μάνατζμεντ;
Γίνεται ακόμα αναφορά στα δημοσιεύματα για εξέχοντα πρόσωπα του πολιτικό-επιχειρηματικού παρασκηνίου που δεχόντουσαν στο King George επενδυτικά κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι και –κυρίως-τη Λιβύη για κοινές επενδύσεις στον τομέα των στερεών απορριμμάτων και των υδατικών πόρων και ειδικά στην ΕΥΔΑΠ.
Εξέχων συνομιλητής ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης κ. Νίκος Μπάρδης, ο οποίος παρουσίαζε ως σχεδόν κλεισμένη τη συμφωνία με τους Λίβυους όχι μόνο σε μέλη του Δ.Σ., αλλά και ευρύτερα σε Ελληνικές εταιρίες.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οργάνωσε πριν δύο μήνες, και αποστολή στη Λιβύη όπου διακήρυττε την προσδοκώμενη ανάληψη της διαχείρισης της εταιρίας Υδάτων της Τρίπολης.
Είδατε αλήθεια – και ανεξάρτητα από το θέμα της ΕΥΔΑΠ – πως ο Καντάφι από προνομιακός συνομιλητής τους έγινε εχθρός τους, και τον οποίον μάλιστα κάνουν πως δεν ξέρουν.

Ads

Επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη στις 29/3/11
Πρόσφατα με βάση τα παραπάνω, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλογιάννης, κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Βουλή.
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην ‘ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’, στις 30/3/2011.
« Σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Α. Ε., κ. Νικ. Μπάρδη, ότι ενεργεί υπέρ συμφερόντων γαλλικής εταιρείας, εξαπέλυσε χθες ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Σ. Καλογιάννης υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα στελέχη της ΕΥΔΑΠ ενημερώνουν τη γαλλική εταιρεία Veolia -στέλεχος της οποίας υπήρξε στο παρελθόν ο κ. Μπάρδης- για τον τρόπο λειτουργίας και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. «Ο κ. Μπάρδης, ως διευθυντής ανάπτυξης της Veolia κατά το παρελθόν, επεδίωκε την εξαγορά ποσοστού της ΕΥΔΑΠ για λογαριασμό της Veolia, πράγμα που θα της επέτρεπε σε βάθος χρόνου να αποκτήσει και το μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ.
Φαίνεται ότι έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», καταλήγει ο κ. Καλογιάννης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχέδιο πώλησης της ΕΥΔΑΠ και αν οι κινήσεις του κ. Μπάρδη είναι γνωστές στο υπουργείο Υποδομών.»
Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και που δύσκολα κανείς μπορεί να αμφισβητήσει, οφείλει το Δ.Σ. να τα πάρει υπ’ όψιν του και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δεν τα ανέφερα όλα αυτά γιατί έχω κάτι με τον κ. Μπάρδη,. Άλλωστε πρώτη φορά στη ζωή μου τον βλέπω. Αλλά γιατί θέλω να δείξω, ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Βεβαίως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ήρθε μόνη της στη Λευκάδα, την κάλεσε ο Δήμος.
Προσέξτε όμως τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων:

► 14ης Φεβρουαρίου. Στο Δ.Σ., με θέμα «Ενημέρωση – συζήτηση για βελτίωση της λειτουργίας του Κανονισμού Ύδρευσης του Δ. Λευκάδας», ο αντιδήμαρχος κ. Ελ. Αραβανής εισηγήθηκε, την εξέταση ίδρυσης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λευκάδας. Η πρόταση, αντιμετωπίσθηκε θετικά από το Δ.Σ. Εμείς άλλωστε, ως Κίνηση, τη δημιουργία Δ.Ε.Υ.Α. την είχαμε προτείνει από το 2007 στο προηγούμενο Δ.Σ..
► Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Ξ. Βεργίνης προτείνει να συζητήσουμε με την ΕΥΔΑΠ για να μας βοηθήσει, επειδή έχει την τεχνογνωσία. Αυτό που έγινε κατανοητό από τον ‘κοινό νου’ είναι ότι η βοήθεια αυτή, είχε να κάνει με μελέτες και συμβουλές και όχι για παραχώρηση της διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης.
Θυμίζω ότι από το 2008 η Κίνησή μας, είχε προτείνει στο προηγούμενο Δ.Σ., να ζητήσουμε τη συμβολή της ΕΥΔΑΠ (με μελέτες κ.λπ.) στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε.
► Στις 14 Μαρτίου, καταφθάνει υψηλόβαθμο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ και μας «σκάει το παραμύθι». Θέλουν την πλήρη διαχείριση.
► Λίγες μέρες αργότερα, σε συνέντευξή του ο κ. Δήμαρχος, αλλά και στο Δ.Σ. προαναγγέλλει ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση με βάση την πρόταση της ΕΥΔΑΠ.
► Την ίδια περίοδο, γίνεται κομματική σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα παρουσία του Γ.Γ. κ. Μ. Καρχιμάκη, πολλών υπουργών και στελεχών για τα θέματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εκεί τίθεται, ανάμεσα στα άλλα, στον Γ. Γ. του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Νίκο Λίτινα, το θέμα της ανάληψης από την ΕΥΔΑΠ των υδρεύσεων  και των αποχετεύσεων όλων των νησιών των Ιονίων.
► Σήμερα 13 Απριλίου, έρχεται το θέμα με πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Δήμαρχος να υπογράψει τη προγραμματική Σύμβαση.
► Σήμερα 13 Απριλίου, εστάλη επιστολή του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων προς το Δήμο, η οποία δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης, να πάμε σε γρήγορη έγκριση της σύμβασης. Είναι προφανές, θέλουν να «προικίσουν» την ΕΥΔΑΠ πριν την εκποιήσουν.

Τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με την ταχύτητα την οποία εξελίχθηκαν, δημιουργούν, αν μη τι άλλο, σοβαρά ερωτηματικά.
Θέτουμε στην Δημοτική Αρχή τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα;
1. Γιατί παραιτηθήκατε, μέσα σε λίγες μέρες, από την προηγούμενη θέση που είχατε εκφράσει στο Δ.Σ. της 14/2/2011, για την ίδρυση Δ.Ε.Υ.Α.;
2. Πως δέχεσθε να παραχωρήσετε για είκοσι χρόνια!!! τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε ιδιώτες, δεσμεύοντας τις επόμενες τέσσαρις δημοτικές αρχές;
Θέλω εδώ να θυμίσω σε όσους προτείνουν να παραχωρήσουμε την πλήρη διαχείριση, για είκοσι χρόνια, ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό, σε ιδιώτες, ότι αυτό έγινε κατά κόρον στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 80’, με τραγικά αποτελέσματα.
3. Γιατί επιλέγετε «τη φυγή προς τα πίσω», αποποιούμενοι της ευθύνης που σας χρέωσαν οι πολίτες, να διαχειρίζεσθε την ύδρευση και την αποχέτευση;
4. Με αυτό το πρόγραμμα, ζητήσατε τη ψήφο των πολιτών στις περασμένες εκλογές;
5. Τέλος, γιατί γίνεσθε «πλασιέ» της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση των πάντων;

Σε ότι αφορά τη προγραμματική σύμβαση.
Λέτε στην εισήγησή σας:
☻ «… Περαιτέρω εξασφαλίζεται η δυνατότητα υπογραφής, …επιμέρους Ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης Εφαρμογής … βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί από την ΕΥΔΑΠ. Σε αυτήν την ειδική συμφωνία θα εξειδικεύονται ο Προϋπολογισμός, οι πόροι και οι χρηματοδοτήσεις…»
«Ξεχάσατε» όμως να πείτε, κάτι που αναφέρεται στη Σύμβαση, ότι « … Το ύψος των εκάστοτε τελών προσδιορίζεται δια του Επιχειρησιακού σχεδιασμού (τον εκπονεί η ΕΥΔΑΠ) και των προβλέψεων κόστους – οφέλους και υπόκειται στον ετήσιο έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου».
Με απλά λόγια, όταν η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι το κόστος του κυβικού πρέπει να χρεωθεί Χ ευρώ (για να βγουν τα έξοδα), και σε αυτό το ποσό προστεθεί και το κέρδος της, για το οποίο ουδεμία αναφορά γίνεται στη σύμβαση, η σχέση κόστους – οφέλους θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και τι θα μπορεί να πει το Δ.Σ. σ’ αυτό, που επαναλαμβάνω, σαν κόστος θα προσδιορίζεται από τη ΕΥΔΑΠ; Μπορεί να το αμφισβητήσει ο Δήμος;
Παράλληλα, το κέρδος της, a priori, θα επιβαρύνει το Δήμο, κάτι που δεν θα ίσχυε με τη δημιουργία ΔΕΥΑ, γιατί ο Δήμος δεν δουλεύει με κέρδος.
Συμπέρασμα: Η τιμολογιακή πολιτική, ουσιαστικά φεύγει από τα χέρια του Δήμου.
☻ Στην ενημέρωση που έκαναν οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ, ανέφεραν ότι το κέρδος τους θα είναι λογικό, της τάξης του 5 – 7%. Δεν διευκρίνισαν σε ποιο ποσό; Στα εισπραχθέντα από τους λογαριασμούς ή και στα τυχόν έργα που ενδεχομένως, θα εκτελούν;
Παρακάτω λέτε:
☻ «… Συμμετέχοντας στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιλύονται οριστικά ζητήματα μεγίστης σημασίας για το Δήμο μας, αφού εξασφαλίζεται: Η χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω των πόρων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία, της εγκατάστασης των συστημάτων παραγωγής ποσίμου νερού … και των έργων υποδομών του συστήματος ύδρευσης – αποχέτευσης…».
Τι υποστηρίζετε ότι αν δεν υπογράψουμε τη συγκεκριμένη σύμβαση, δεν θα χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, ενώ, αν υπογράψουμε τη σύμβαση θα ανοίξουν οι κρουνοί των δημοσίων ταμείων;
Αυτό που προβάλετε σαν επίτευγμα δεν είναι αλήθεια, απλά είναι το «καρότο» της υπόθεσης, το «μαστίγιο» είναι η ιδιωτικοποίηση.
Αναφέρει επίσης η σύμβαση:
☻ Ο προϋπολογισμός της παρούσης Προγραμματικής Σύμβασης, ορίζεται ως άθροισμα των επί μέρους προϋπολογισμών του συνόλου των ειδικών προγραμματικών συμβάσεων εφαρμογής που πρόκειται να υπογραφούν.
Δηλαδή, τι ψηφίζουμε σήμερα;
Μήπως το γνωστό άσμα «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»;
☻ Προβλέπεται η ύπαρξη Επιτροπής Παρακολούθησης κάθε Ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης Εφαρμογής, η οποία θα αποφασίζει για κάθε ζήτημα που ανακύπτει από την ερμηνεία και εφαρμογή της σύμβασης. Θα είναι πενταμελής, αποτελούμενη από δυο εκπροσώπους υπουργείων, δυο εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ και έναν εκπρόσωπο του Δήμου. Γίνεται αντιληπτό ότι η πλειοψηφία προφανέστατα είναι δεδομένη.
☻ Για το θέμα του προσωπικού του Δήμου που απασχολείται στην ύδρευση-αποχέτευση δεν γίνεται αναφορά. Στην ενημέρωση που κάνατε είπατε θα το δούμε. Ουσιαστικά δεν έχετε λύσει.
Θέλω να πω ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα η ΕΥΔΑΠ να το χρησιμοποιήσει. Από που προκύπτει, από τη στιγμή μάλιστα που θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ, ότι μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να χρησιμοποιεί εργαζόμενους στους Δήμους.
☻ Η ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των άλλων, θα εισπράττει τα τέλη που θα επιβάλλονται.
Σε όσους δεν πληρώνουν, προφανώς θα κόβει το νερό, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης. Και καλά για τους έχοντες. Τι θα κάνει με τους κοινωνικά αδύναμους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα, και που σήμερα ο Δήμος δεν τους κόβει το νερό; Ποια θα είναι η δυνατότητα παρέμβασης μας, σε τέτοιες περιπτώσεις;
Δεν θα μπορούμε στην πράξη, να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική.
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που ασκήθηκαν διαχρονικά.
Ποια είναι η κατάσταση:
1. Γνωρίζετε ότι μόνο το 1/3 περίπου της ποσότητας του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο ύδρευσης καταγράφεται στους υδρομετρητές των καταναλωτών. Δηλαδή τα 2/3 χάνονται, για διάφορους λόγους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μπήκαν στο δίκτυο 5.100.000 κυβικά μέτρα και μόλις 1.727.000 καταγράφηκαν στους υδρομετρητές.
Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές.
α) οι διαρροές στο διάτρητο – απαρχαιωμένο δίκτυο από τον Αι Γιώργη μέχρι τη Λευκάδα. 
β) οι διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο, φανερές και κρυφές. Πολλές φορές περνούν εβδομάδες, μέχρι κάποιο συνεργείο του Δήμου να αποκαταστήσει μια εμφανή διαρροή κάποιου σωλήνα. Για τις αφανείς διαρροές ούτε συζήτηση να γίνεται. 
γ) Οι παράνομες συνδέσεις. Δεν γίνεται οι εκάστοτε δήμαρχοι να αποδέχονται στην πράξη ότι είναι μαγκιά το κλέψιμο.
2. Ποιοί πληρώνουν. Όποιοι θέλουν! Οι μικροί καταναλωτές συνήθως πληρώνουν. Κατ’ αρχάς μόλις στο 1/3 του συνόλου των υδρομετρητών καταγράφονται οι καταναλώσεις και απ’ αυτές μόνο το 50% περίπου εξοφλούνται. Υπάρχουν τουριστικές περιοχές με δεκάδες ξενοδοχεία, που δεν έχουν καταγραφεί από το 2008 και 2009 ακόμη οι ενδείξεις στα ρολόγια. Υπάρχουν υδρομετρητές (από τους συνολικά 18.500) που ουδείς γνωρίζει που έχουν τοποθετηθεί. Υπάρχουν υδρομετρητές (π.χ. στην παλιά πόλη) που είναι αδύνατο να μετρηθούν, γιατί βρίσκονται, κάτω από νεροχύτες, μέσα σε τουαλέτες, κάτω από κρεβάτια κ.λπ..
Το 1/3 των οφειλετών χρωστά πάνω από 500 €, που αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων γύρω στις 500.000 € μόνο σε δύο δημοτικές ενότητες. Σε όλους τους πρώην δήμους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο €.
3. Υπάρχει ένας κανονισμός Ύδρευσης του πρώην Δήμου Λευκάδας, από το 1987. Για παράδειγμα η ευθύνη της σύνδεσης με τον υδρομετρητή είναι υπόθεση του καταναλωτή.

Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, μπορεί όμως ν’ αλλάξει, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να πάμε σε άλλες λύσεις πέρα από αυτές που προτείνονται από την εισήγηση.
Εμείς βλέπουμε το ρόλο της ΕΥΔΑΠ, σαν μιας εταιρίας που έχει σημαντική τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει, είτε με την παροχή συμβουλών είτε με τη σύνταξη μελετών που έχουμε ανάγκη.
ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.
Επειδή τίθεται ένα ερώτημα σε σχέση με το τι ακριβώς αποφασίζουμε σήμερα, εμείς απαντάμε:
Σήμερα, με την κατ’ αρχήν συμφωνία πλαίσιο, μας περνούν το βρόγχο, σε λίγους μήνες θα μας κλωτσήσουν την καρέκλα που στηριζόμαστε.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Προτείνουμε:
1. Δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης

2. Αξιοποίηση της μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού.

3. Μελέτη και κατασκευή καινούργιου αγωγού, από Άγιο Γεώργιο Λούρου έως το Άκτιο.

4. Αντικατάσταση και επισκευή τμημάτων του κεντρικού αγωγού από Άκτιο μέχρι Αγ. Νικόλαο, για να μην επαναληφθούν τα περυσινά γεγονότα, με την πολυήμερη διακοπή υδροδότησης του νομού. Για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου να ζητήσουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου.

5. Εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας.
6. Αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου, το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

7. Καθαρισμό όλων των δεξαμενών. Οι περισσότερες έχουν να καθαρισθούν πολλά χρόνια.

8. Καταγραφή και ξήλωμα όλων των παράνομων συνδέσεων, με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων που δείχνουν τις παράνομες παροχές.

9. Καταγραφή όλων των καταναλωτών.

10. Καταγραφή όλου του δικτύου και των εγκαταστάσεων.

11. Καταβολή όλων των οφειλών, ιδιαίτερα των μεγάλων καταναλωτών, (ξενοδοχεία, κ.α.) από ύδρευση, τα χρέη των οποίων ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
12.Ειδικό τιμολόγιο σε κοινωνικά αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών μας.

13. Σταδιακή αντικατάσταση όλων των συμβατικών υδρομετρητών, με αντίστοιχους βαρέως τύπου και ακόμα πιο σύγχρονους, π.χ. με GPS.

14. Λήψη, άμεσα, όλων εκείνων των μέτρων που θα διασφαλίζουν σε συγκεκριμένες κοινότητες ότι δεν θα διψάσουν το καλοκαίρι (π.χ. Καλαμίτσι, κ.λπ.).

15. Να διαμορφωθούν νέες κλίμακες τιμών.

16. Να συνταχθεί νέος Κανονισμός Ύδρευσης.
17. Σύνδεση του τιμολογίου χρέωσης της αποχέτευσης, με βάση την κατανάλωση ύδατος.

Εμείς σας καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσύρετε την πρότασή σας και να επαναφέρετε το θέμα της ίδρυσης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).
Αν δεν το κάνετε, αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες, οδηγώντας με τις ενέργειές σας το κοινωνικό αγαθό του νερού να ενταχθεί στο τομέα της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες της Λευκάδας που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Η Δημοτική μας Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» στο μέτρο των δυνάμεών της θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση.
Καλούμε όλους τους πολίτες τις Λευκάδας, όσες δημοτικές παρατάξεις και όσους φορείς, έχουν άποψη παρόμοια με τη δική μας, αν τελικά παρθεί η απόφαση παραχώρησης της ύδρευσης – αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να την ανατρέψουμε.
Να μην επιτρέψουμε να ενταχθούν όλα, στη λογική των αριθμών και του κέρδους.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας.