Σχεδόν βέβαιοι για την ανακάλυψη ενός υποσωματιδίου συμβατού με το μποζόνιο του Χιγκς είναι οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου του CERN στην Ελβετία, που τις τελευταίες ημέρες και ώρες ελπίζουν να έχουν στα χέρια τους πληροφορίες για το «Σωματίδιο του Θεού». Η ανακάλυψη και η μελέτη του σωματιδίου αυρού είναι πολύ πιθανό να δώσει στην ανθρωπότητα πολλές απαντήσεις σχετικά με τη δημιουργία της ζωής, του ανθρώπου και της ύλης γενικότερα.
 

Ads

Διαδικασίες επαλήθευσης είναι ακόμη αναγκαίες για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, ανακοίνωσε ο Τζο Ινκαντέλα, ο εκπρόσωπος του «μεγάλου πειράματος» που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώθηκε στη Γενεύη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (ICHEP).
 
«Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία, για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται πραγματικά για το μποζόνιο του Χιγκς», δήλωσε ο Τζο Ινκαντέλα.

image
 
Το νέο σωματίδιο συμμετέχει σε πλήθος αντιδράσεων, δύο μεταξύ των οποίων είναι η διάσπαση σε δύο φωτόνια και η διάσπαση σε δύο σωματίδια Z, τα σωματίδια φορείς της ηλεκτρομαγνητικής και ασθενούς δύναμης αντίστοιχα, γεγονός που υποδεικνύει πως πρόκειται όντως για μποζόνιο, φορέα κάποιου πεδίου.
 
Για να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο αποδεκτής πιθανότητας και να είναι σίγουροι πως πρόκειται για το Χιγκς, οι επιστήμονες θα χρειαστούν ίσως αρκετούς μήνες εντατικών προσπαθειών.
 
Στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία από τη Γενεύη παρευρισκόταν και ο ίδιος ο Peter Higgs, όπως επίσης και οι εταίροι 4 διακριθέντες επιστήμονες που συμμετείχαν τη δεκαετία του 60 στην ανακάλυψη αυτού που σήμερα ονομάζεται πεδίο Higgs: οι Francois Englert, Tom Kibble, Gerald Guralnik και Carl Hagen. Ο Robert Brout ένας ακόμη φυσικός που συμμετείχε στις παραπάνω θεωρητικές ανακαλύψεις δυστυχώς απεβίωσε το Μάιο του 2011, τιμήθηκε όμως μαζί με τους υπόλοιπους με το διεθνούς κύρους βραβείο της Φυσικής Sakurai το 2010.
 
Χρειάστηκε να περάσει περίπου μισός αιώνας για να δουν οι παραπάνω επιστήμονες το καρπό της έρευνας τους να αποδεικνύεται πειραματικά, σε έναν θρίαμβο της ανθρώπινης διανόησης.