Η λογική με την οποία διαχειρίστηκαν διαχρονικά τα οικονομικά τους ίσως εξηγεί τις επιδόσεις τους στο «τιμόνι» της χώρας. Παρ όλες τις παχυλές κρατικές επιχορηγήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δανείζονταν από ελληνικές τράπεζες με εγγύηση… τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, για να βρεθούν σήμερα να χρωστούν περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ. Σχετική προκαταρκτική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Αγροτική Τράπεζα. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα ποσά τα οποία λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα βάσει του αποτελέσματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με το ΣΥΡΙΖΑ να γεμίζει τα ταμεία του μετά την εκτόξευση των ποσοστών του.

Ads

 
Όπως απορρέει από τη νέα κατάταξη των κομμάτων, το 2013 η ΝΔ θα λάβει 15,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,1 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 7,5 εκατ. ευρώ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4 εκατ. ευρώ, η Χρυσή Αυγή 3,75 εκατ. ευρώ, το ΚΚΕ 3,95 εκατ. ευρώ και η ΔΗΜΑΡ 3,4 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα είσπραξης έχουν τα κόμματα τα οποία ξεπερνούν το 1,5% των ψήφων. Συνεπώς, ο συνασπισμός Δημιουργία Ξανά – Δράση καλείται να λάβει 25.590 ευρώ (14.075 θα εισπράξει η Δημιουργία, ξανά και 11.515 η Δράση).
 
Ο περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν (είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009 λάμβανε 21,7 εκατ. ευρώ ετησίως) απειλεί με χρεοκοπία τα δύο μέχρι πρότινος παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και ταυτόχρονα εκθέτει τις διαδικασίες κατά τις οποίες τους προσφέρονταν απλόχερα τραπεζικά δάνεια με τα μελλοντικά εκλογικά τους ποσοστά (με χρονικό ορίζοντα έως και το 2017) σε ρόλο εγγύησης.
 
Συνεπώς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης, ενδεχομένως μέσω ιδιωτών, περιορίζοντας παράλληλα μια σειρά από δαπάνες λειτουργίας. Ήδη στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι επί μήνες, συζητείται η εγκατάλειψη του δαπανηρού κτιρίου το οποίο στεγάζει τα νέα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους. Υψηλό τίμημα χιλιάδων ευρώ καταβάλλει και η ΝΔ στις νέες εγκαταστάσεις της λεωφόρου Συγγρού, όπου φέρονται να έχουν αρχίσει τα «παζάρια» με τον ιδιοκτήτη.
 
Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων λαμβάνουν θέσεις, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα η οποία διενεργείται με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα ανάμεσα σε 50 στελέχη της Αγροτικής και άλλων τραπεζών για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ (την τελευταία 10ετία έλαβαν 271 εκατ. ευρώ η ΝΔ, 254 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ, 64 εκατ. ευρώ το ΚΚΕ, 48 εκατ. ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 39 εκατ. ευρώ ο ΛΑΟΣ και 5,6 εκατ. ευρώ οι Οικολόγοι Πράσινοι). Σημειωτέον, η Αγροτική Τράπεζα έχει εμφανίσει τις ακόλουθες ζημιές: 481 εκατ. το 2009, 395 εκατομ. το 2010 και 1.030 εκατομ. έως το Σεπτέμβριο του 2011.
 
Οι συνθήκες υπερχρέωσης τις οποίες αντιμετωπίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν συνειρμικά σε παραδείγματα επιχειρήσεων προς χρεοκοπία. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε η νομική άποψη γύρω από τη δυνατότητα αλλαγής του καθεστώτος ενός κόμματος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρέη του: «Εάν επρόκειτο για μια εταιρία, ή κάποιο νομικό πρόσωπο, η λύση επιφέρει το στάδιο της εκκαθάρισης, στο οποίο οι δανειστές σπεύδουν να ικανοποιηθούν από την περιουσία που υφίσταται. Τα πολιτικά κόμματα είναι νομικά πρόσωπα ως προς τις πράξεις εκείνες που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος (μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον Άρειο Πάγο για τους συνδυασμούς τους κ.ο.κ.). Ως προς τις περιουσιακές σχέσεις τους νοούνται ως «ενώσεις φυσικών προσώπων», δηλαδή ως μορφώματα τα οποία δεν αντιστοιχούν σε εκείνα των εταιριών, ιδρυμάτων ή σωματείων. Ωστόσο, προβλέπεται ένα «ταμείο» στο οποίο συγκεντρώνεται η χρηματική περιουσία τους. Για το στάδιο της εκκαθάρισης δεν διαφαίνεται κάποια νομική πρόβλεψη. Κατ’ αναλογία, θα μπορούσε ένα νέο κόμμα να θεωρηθεί διάδοχος κατάσταση και να αναζητηθούν εκεί οι ευθύνες».
 
Σε αντίθεση με τα χρεοκοπημένα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πλεονάσματα φαίνεται πως δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκτίναξη του εκλογικού του ποσοστού στο 26,8% συνοδεύεται από κρατική επιχορήγηση ύψους 14,1 εκατ. ευρώ (στα 8 εκατ. εκτιμούνται τα ανεξόφλητα δάνεια). Άλλωστε, την τελευταία 10ετία και ο ΣΥΡΙΖΑ έτυχε μιας διόλου ευκαταφρόνητης κρατικής χρηματοδότησης η οποία (όπως προαναφέρθηκε) ανήλθε στα 48 εκατ. ευρώ.