Στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη αντιτίθενται 32 σύλλογοι και φορείς της περιοχής, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ανεμογεννήτριες θα οδηγήσουν στην περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.

Ads

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, η κατασκευή των αιολικών πάρκων σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν κατά μήκος της χερσονήσου της Μάνης περισσότερες από 250 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων που θα συνοδεύονται από τα αναγκαία οδικά έργα, εργοτάξια, κ.ά.

Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος  Π. Βρετάκος έχει κατατεθεί ήδη αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των δύο αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τις οποίες επετράπη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι οι δύο αποφάσεις παραβιάζουν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Υψηλής Προστασίας και χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις από παραδοσιακούς οικισμούς που προβλέπει η νομοθεσία.

Ads

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων υποστηρίζουν ακόμη ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό, το περιβάλλον και την ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς η Νότια Μάνη είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που έχει θεσμοθετηθεί ως μεταναστευτική στενωπός, δηλαδή περιοχή όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πτηνών λόγω σύγκλισης μεταναστευτικών διαδρομών.